Știți cine și-a fãcut prima dată un selfie? Dar cine a realizat prima fotografie color?

26 Mai 2015
Știți cine și-a fãcut prima dată un selfie? Dar cine a realizat prima fotografie color?
Inventată la începutul anilor 1800, fotografia îşi spune singură propria istorie prin aceste 20 de fotografii realizate "pentru prima dată".


Prima fotografie din lume a fost realizata de Joseph Nicéphore Niépce în anul 1826, în Burgundia, Franța, prin procedura cunoscută ca heliografie. Fotografia este făcută de la una din ferestrele casei sale de vacanță.

 
Prima fotografie color a fost realizată de matematicianul și fizicianul James Clerk Maxwell în anul 1861. Inventatorul SLR-ului, Thomas Sutton, este cel care a apăsat pe declanșator, dar Maxwell este creditat ca autorul fotografiei, pentru că el a făcut ca realizarea acesteia să fie posibilă.
 
 
Prima fotografie cu lansarea unei rachete de pe Cape Canaveral a fost realizată de fotografii NASA în iulie 1950. Racheta care a fost lansată este cunoscută sub denumirea de ‘Bumper 2’. De asemenea, în imagine se văd ceilalți fotografi care erau pregătiți să imortalizeze momentul.
 
 
Prima fotografie digitală a fost realizată în 1957, cu aproape 20 de ani înainte ca inginerii de la Kodak să inventeze primul aparat foto digital. Imaginea este o scanare a unei fotografii de pe film. Formatul este pătrat cu rezoluția de doar 176x176 pixeli. Fotografia îl reprezintă pe fiul lui Russell Kirsch.
 
 
Prima fotografie a unei persoane a fost realizată de către Louis Daguerre pe Boulevard du Temple din Paris, Franța.  Durata expunerii a fost de șapte minute și, din acest motiv, nicio persoană aflată în mișcare nu a "rămas" în imagine, mai puţin câteva printre care şi un bărbat care a stat nemişcat cât şi-a lustruit încălţămintea.
 
 
Înainte de era "selfiurilor" Robert Cornelius şi-a setat aparatul de fotografiat şi a realizat primul autoportret fotografic în Center City, Philadelphia, în 1839. Durata expunerii a fost de un minut, mai exact fotograful a avut timp să se ridice şi să fixeze aparatul.
 
 
Prima ştire fotografică "falsă" a fost realizată în 1840 de Hippolyte Bayard. El s-a luptat cu Louis Daguerre pentru titlul de "tatăl" fotografiei. Se presupune că Bayard ar fi realizat procedeul său de developare înainte ca Daguerre să introducă Daguerreotipia. Totuşi, Bayard nu a anunţat realizarea şi, astfel, Daguerre şi-a asumat titlul. În semn de protest, Bayard a făcut o fotografie cu un om înecat şi a pretins că s-a sinucis din cauza lui Daguerre.
 
 
Pentru prima fotografie aeriană nu a fost folosită o dronă, ca în zilele noastre, ci un balon cu aer cald în 1860. Fotograful James Wallace Black a realizat imaginea de la o înălţime de 600 metri deasupra Bostonului.
 
 
Prima fotografie a Soarelui a fost realizată de către fizicienii francezi Louis Fizeau şi Leon Foucault în data de 2 aprilie 1845. Imaginea a fost realizată prin daghereotipie cu un timp de expunere de 1/60 sec.
 
 
Prima fotografie realizată în spaţiu a fost făcută pe 24 octombrie 1946 de către naveta V-2 #13. Imaginea Pământului a fost făcută de la o altitudine de 65 de mile. 
 
 
Deşi nu se mai cunoaşte numele fotografului, aceasta poate fi considerată prima fotografie de presă. Este realizată cu ajutorul Daguerreotipiei şi prezintă arestarea unui om în Franţa.
 
 
Primul preşedinte care a fost fotografiat este John Quincy Adams, al şaselea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Fotografia a fost realizată în 1843, la câţiva ani după ce a părăsit această funcţie.  
 
 
Fulgerele au fost dintotdeauna un subiect numai bun de fotografiat, iar primul care a reuşit asta, în 1882, este fotograful William Jennings. Mai mult, fotografiind fulgerul, el a reuşit să demonstreze cu imaginea sa că fenomenul nu este o simplă linie pe cer, ci ceva mult mai complex.
 
 
Primul dezastru aerian care a rămas în istorie nu doar ca relatare, ci şi ca imagine, este cel fotografiat în 1908 şi care a surprins moartea aviatorului Thomas Selfridge. Avionul era unul experimental, realizat de Aerial Experimental Association, pe atunci parte a US Army. 
 
 
Dacă avem o primă fotografie a Soarelui, trebuia să fie şi o primă fotografie a Lunii. Aceasta a fost realizată de John W. Draper pe 26 martie 1840. Imaginea a fost făcută de pe acoperişul observatorului de la New York University, dar, din 1840 până azi a suferit mai multe daune. 
 
 
Primul peisaj colorat care va rămâne în istorie este cel realizat în 1877 de fotograful Louis Arthur Ducos du Hauron, un pionier al fotografiei color. Imaginea ne arată cum era sudul Franţei în acea periodă. 
 
 
Pământul a putut fi fotografiat pentru prima dată de pe Lună pe 23 august 1966. 

 
Natura poate produce multe daune, iar cea cauzată de o tornadă în 1884 în Kansas a fost surprinsă de un fermier local din Anderson County. Fotograful amator A.A. Adams se afla la 22,5 kilometri de tornadă.
 
 
Prima imagine a planetei Marte a fost realizată de Viking 1, pe 20 iulie 1976, atunci când NASA a reuşit să obţină imagini de înaltă rezoluţie de pe suprafaţa planetei roşii. Imaginile au fost folosite pentru a se studia structura acestei planete. 
 
 
Dacă primul preşedinte care a fost fotografiat a fost unul american, tot american este şi primul preşedinte căruia i s-a realizat un portret 3D. Cei care au reuşit asta sunt experţi de la Smithsonian şi USC Institute for Creative Technologies. Pentru această imagine a lui Barrack Obama au fost folosite opt camere foto "sport" şi şase superangulare. 
 
 

Alte stiri din Life style

Ultima oră