Statutul de bărbat întreţinut dăunează grav sănătăţii

04 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Statutul de bărbat întreţinut dăunează grav sănătăţii

Pentru bărbații care se luptă să facă față orelor lungi și presiunilor muncii ar putea părea aranjamentul perfect. Se pare însă că o soție, principalul susținător al familiei, este potențial periculoasă pentru sănătatea soțului, relatează telegraph.co.uk.

Cercetătorii au descoperit că bărbaţii întreţinuţi, cu o soție care este principalul susţinător al familiei, au şanse mari de a suferi de boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și diabet de tip 2.
 
Sociologii de la Universitatea Rutgers din SUA, care au efectuat studiul, au declarat că problemele apar atunci când soțul își pierde rolul de principalul susţinător financiar al familiei.

Se crede că bărbații suferă din punct de vedere psihologic când sunt înlăturaţi din poziția lor de principal susţinător, iar acest lucru are un efect negativ asupra sănătății fizice.

Echipa Rutgers a studiat aproape 2000 de cupluri în vârstă de peste 30 de ani, monitorizând schimbările privind câștigurile și statutul. Ei au descoperit un risc ridicat de boală asociată stresului, precum și probleme cardiace și diabet la bărbații depășiți financiar de soțiile lor.

Efectele dăunătoare asupra soților au persistat indiferent de clasa socială, sugerând că persoanele cu venituri mici suferă la fel de mult ca și cele cu salarii foarte mari.

"Soțiile câștigă din ce în ce mai mult, ceea ce poate submina bunăstarea bărbaților. Am constatat că încălcarea așteptărilor culturale, cum ar fi idealul bărbatului care aduce pâinea în casă, este asociat cu sănătatea mai precară la bărbații mai în vârstă", susţin cercetătorii.

Psihologul Cary Cooper, profesor la Manchester Business School, a declarat că majoritatea bărbaților se văd încă în rolul de susţinător principal al familiei, în ciuda creșterii uriașe, în ultimele decenii, a numărului de femei care lucrează.

"Ne place să vorbim despre rolul de "om nou "în structura familiei, petrecând mai mult timp cu copiii și mai puțin la locul de muncă. Dar problema e că majoritatea oamenilor încă mai cred că ar trebui să fie principalul susținător al familiei. Când nu mai joacă acest rol, ei suferă din punct de vedere psihologic, ceea ce dăunează sănătății fizice. Și este mult mai rău dacă au fost concediați.Trebuie să treacă generații pentru ca acest mod de gândire să se schimbe", a afirmat Cooper.

Rezultatele studiului au fost publicate in Journal of Aging and Health.

Alte stiri din Life style

Ultima oră