Statul în picioare face bine la inimă şi la siluetă

01 Mai 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Statul în picioare face bine la inimă şi la siluetă

Comparativ cu statul pe scaun, poziţia în picioare arde cu uşurinţă mai multe calorii - aproximativ 0,15 pe minut. Dar această mică diferență creşte în funcţie de greutatea persoanei, relatează healthharvard.edu.

Astfel, o persoană care cântărește 70 de kilograme ar putea arde 54 de calorii pe zi, stând în picioare, şi nu aşezat, timp de șase ore, după cum arată cercetătorii în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă din 1 ianuarie 2018.

Presupunând că acea persoană a mâncat constant același număr de calorii pe zi, aceasta s-ar traduce printr-o pierdere în greutate de 5,5 kg pe an. Estimarea provine din datele colectate din 46 de studii diferite.

Un studiu separat, realizat pe un eşantion de peste 2600 de persoane în vârstă de 60 de ani și peste, a analizat modul în care obiceiurile sedentare ne expune la riscul de boli cardiace.

Participanții au raportat cât de mult timp au stat în picioare ( o zi în cursul săptămânii și o zi de weekend) la începutul studiului și, din nou, doi ani mai târziu.

Ei au fost ţinuţi sub observaţie, ulterior, în medie, peste nouă ani. Cercetătorii au descoperit că adulții mai în vârstă care stăteau aşezaţi, în în medie, sub trei ore pe zi prezentau un risc cu 33% mai mic să moară de boli cardiovasculare decât cei care stăteau în medie aproximativ șapte ore pe zi. Studiul a fost publicat în martie 2018 în American Journal of Medicine Preventive.

Alte stiri din Life style

Ultima oră