Spinnerii, o jucărie la modă, dar controversată

11 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Spinnerii, o jucărie la modă, dar controversată

Cea mai tare jucărie din acest sezon este comercializată ca un antidot pentru hiperactivitatea cu deficit de atenție, anxietate și autism, dar a ajuns să fie interzisă în sălile de clasă din SUA, relatează livescience.com.

Spinnerii sau "elicea zvăpăiată", care este comercializată şi în România, este un dispozitiv pe care utilizatorul îl poate roti între degete. Folosirea jucăriei oferă o experiență senzorială plăcută, conform recenziilor utilizatorilor, în timp ce provocarea de a arunca, de a transfera și de a răsuci elicea a dat naștere unui întreg univers de clipuri video instructive pe YouTube.

Multe astfel de jucări sunt comercializate ca asistenți pentru persoanele cu anxietate, autism și ADHD. Pe Amazon, de exemplu, marketingul acestui produs promite o concentrare mai mare pentru persoanele cu astfel de tulburări, plus o oportunitate de a "scoate la iveală geniul creativ ascuns în tine".

Deloc surprinzător, oamenii de ştiinţă spun că aceste afirmaţii sunt probabil exagerate. Folosind un astfel de dispozitiv, este mult mai probabil ca acesta să distragă atenţia decât să ajute persoanele cu ADHD, a declarat Mark Rapport, psiholog clinic la Universitatea din Florida Centrală.

Dispozitivul a apărut în această primăvară, aparent de nicăieri, ca un gadget must-have. Înainte de decembrie 2016, dacă ai fi căutat pe Google cuvintele "fidget spinner" acestea erau practic inexistente. Acum, profesorii scriu pe reţelele de socializare despre frustrările lor cu studenți, obsedați de spinner, în timp ce aceste jucării au propriul forum pe Reddit.

Lista școlilor care interzic spinnerii pare să fie în creștere și include școli din Massachusetts, Brooklyn, New York, Florida, Chicago, Illinois, și a ajuns chiar şi peste ocean în Manchester, Anglia.

Cel puțin un expert este dezamăgit de aceste interdicții. "Aceste mici gadget-uri ar trebui să fie denumite instrumente fidget, nu jucării, și incluse într-o strategie de succes de gestionare a comportamentului hiperactiv, dacă sunt introduse ca o parte normală a culturii de clasă", a declarat Claire Heffron, un terapeut pediatru ocupațional în Cleveland , conform Washington Post.

Chiar și așa, profesorii spun că majoritatea copiilor folosesc spinnerii ca jucării, concentrându-se mai degrabă asupra lor decât asupra orelor la clasă.

Terapeuții ocupaționali folosesc adesea jucării senzoriale, cum ar fi discuri tactile, bile Koosh și chiar chituri sau argile pentru a calma copiii care au probleme de procesare senzorială. 

Dar, fără studii care privesc în mod special spinnerii, este imposibil de spus cu siguranţă dacă aceste dispozitive ar putea ajuta copiii cu ADHD, a declarat Rapport pentru Live Science. El susţine că micile jucării de mână nu sunt de natură să ajute prea mult. Acestea nu necesită mișcări corporale brute, responsabile de creșterea activității în zonele frontală și prefrontală ale creierului prin susținerea atenției. Spinnerii, de asemenea, distrag atenția vizuală, și astfel pot abate atenția copilului de la tablă sau de la profesor, a mai spus Rapport.

Un raport neoficial din iunie despre posibilele efecte ale acestor jucării pot îngrijora părinții, dar nu le aruncaţi încă. Tamara Rubin, un avocat de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, neafiliat la nici o instituție universitară sau de cercetare, a testat la domiciliu 11 spinneri și a găsit cantități neobișnuit de mari de plumb în două dintre acestea. Chiar și așa, concluziile lui Rubin nu au fost certificate.

O altă preocupare poate fi riscul sufocării cu unele componente mici ale spinnerului. Comisia americană privind siguranța produselor pentru consumatori examinează rapoartele despre copiii care s-au sufocat cu anumite părți desprinse dintr-un spinner, a declarat Patty Davis, directorul de comunicări al CPSC.

Iată câteva sfaturi de la Asociația de jucării pentru a vă păstra copiii în siguranță în timp ce folosesc un spinner: urmăriți etichetele privind categoria de vârstă; faceți cumpărături de la magazine renumite, de încredere, urmați sfaturile privind rotirea luminoasă, (asigurați-vă că bateria centrifugii este blocată în jucărie); verificați dacă există piese care se desprind (care pot fi un pericol de sufocare).

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră