Şi cei mai leneşi din lume sunt....

12 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Şi cei mai leneşi din lume sunt....

Mulţi americani sunt chiar leneşi, ceea îi face să fie şi graşi. Este una dintre concluziile unui studiu realizat de Universitatea Stanford, relatează USA Today. 

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au folosit aplicaţii instalate pe smartphone de numărare a paşilor a 700.000 de persoane din 46 de ţări din întreaga lume.

Scott Delp, profesor de bioinginerie care a condus studiul, a declarat la BBC că această cercetare este de o mie de ori mai mare decât studiul anterior privind mobilitatea umană. 

Cea mai puţin leneşă naţiune este, conform studiului publicat în revista Nature, China, în mod particular cei din Hong Kong, unde oamenii fac în medie 6.880 de paşi pe zi.

La polul opus se află Indonezia, unde oamenii fac în medie 3.513 de paşi pe zi. Media la nivel mondial este de 4.961 de paşi, iar la americani de 4.774 de paşi. România se plasează după SUA şi Thailanda, cu o medie de 4759 de paşi pe zi.

Asta înseamnă că e posibil ca indonezienii să fie mai graşi decât americanii? Nu, spun cercetătorii. Cheia este variaţia cantităţii de mişcare.

În ţările cu o rată mică a obezităţii, spun cercetătorii de la Stanford, oamenii fac de obicei acelaşi număr de paşi în fiecare zi. În ţările cu o rată mare a obezităţii, există o diferenţă mare între cei care merg mult şi cei care merg foarte puţin.

Din ultima categorie fac parte şi SUA unde activitatea inegală le plasează la coada clasamentului. 

“Dacă te gândeşti la unele persoane dintr-o ţară ca având o activitate intensă, iar a altora că e slabă, mărimea diferenţei dintre cele două grupuri este un indicator puternic al nivelului obezităţii în acea societate”, a declarat  Delp.

Tim Althoff, care a colaborat la acest studiu, a subliniat că Suedia, cu o medie de  5.863 de paşi, are una dintre cele mai mici diferenţe la capitolul mişcare. “ Are, de asemenea, şi cea mai mică rată a obezităţii”, a mai spus el. Alţi factor implicaţi sunt densitatea urbană ridicată sau mai multe aşezări suburbane. 

Jennifer Hicks, un alt cercetător implicat în studiu, a declarat că au analizat trei oraşe din California, aflate unul aproape de celălalt  – San Francisco, San Jose şi Fremont. Şi au aflat că San Francisco deţine cel mai mare scor privind gradul de deplasare şi cel mai mic nivel al inegalităţii activităţii.

“În oraşele mult mai favorabile deplasării, fiecare tinde să facă mai mulţi paşi pe zi, fie că sunt bărbaţi sau femei, tineri sau bătrâni, normoponderali sau obezi”, a declarat Hicks.

Alte stiri din Life style

Ultima oră