Schimbări radicale la o mare companie aeriană. Ce a decis instanţa

31 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Schimbări radicale la o mare companie aeriană. Ce a decis instanţa

Un judecător federal din Washington DC, Patricia Millet, a cerut Administrației Federale a Aviației (FAA) să revizuiască dimensiunile scaunelor și spațiul pentru picioare pe liniile aeriene comerciale, relatează CNN.

Anterior, FAA a refuzat să recomande spaţiul optim pe care companiile aeriene trebuie să- l asigure clienților în avioane. Dar decizia judecătorului va obliga agenția să revizuiască acastă problemă.

Într-o declarație emisă sâmbătă, FAA a declarat că "studiază cu atenție decizia și orice acțiuni potențiale pe care le-am putea lua în abordarea constatărilor Curții".

Hotărârea vine după ce un grup de avocați, Flyers Rights, a cerut în 2015 FAA să pună în aplicare noi reguli privind spațiul pentru scaune.

FAA a criticat demersul, astfel că Flyers Rights a mers în instanță. Grupul a susţinut că este îngrijorat de faptul că scaunele mici de pe cursele aeriene reprezintă un pericol pentru siguranță, pasagerii riscând probleme de sănătate cum ar fi tromboza venoasă profundă. Aceasta este potențial letală deoarece poate duce la formarea de cheaguri de sânge în venele de la nivelul picioarelor.

Grupul a susținut, de asemenea, că liniile aeriene nu răspund nevoilor reale ale americanilor, în special în contextul creşterii ratei obezităţii, iar judecătoarea Millet a susţinut ideea.

"Așa cum mulți au observat, fără îndoială, scaunele din avioane și distanța dintre ele au devenit din ce în ce mai mici, în timp ce pasagerii americani au crescut în dimensiune", a scris judecătorul.

Flyers Rights a oferit instanței dovada că lățimea medie a scaunelor avioanelor a scăzut de la 18,5 inchi la începutul anilor 2000, la 17 inci, în 2005. Scaunele de dimensiuni reduse au fost instalate în zborurile pe distanțe lungi, fiind adăugat un loc suplimentar pe fiecare rând .

Nu numai scaunele se micșorează, ci şi distanţa între ele. Distanţa medie dintre scaune "a scăzut de la o medie de 35 de centimetri la 31 de centimetri, iar în unele avioane a scăzut la 28 centimetri", se arată în decizie.

American Airlines (AAL) a evidenţiat această tendință în luna mai, când compania a declarat că intenționează să reducă spaţiul pentru picioare pentru unele locuri din clasa economică pe noile sale Boeing 737s. A dat uşor înapoi în luna iunie, obligându-se să păstreze un spaţiu 30 de centimetri pentru picioare la toate locurile de la clasa economică, spaţiu care a scăzut totuşi de la 31 de centimetri.

Companiile aeriene susțin că un număr mai mare de locuri în avion face bine atât transportatorului, cât și portofelului călătorului. Prin împărţirea costurilor de zbor la un număr mai mare de locuri, compania aeriană poate oferi tarife mai mici și poate opera mai eficient cu mai puține curse. 

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră