S-au îmbolnăvit de hepatită după ce au mâncat carne şi cârnaţi de la un supermarket

20 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
S-au îmbolnăvit de hepatită după ce au mâncat carne şi cârnaţi de la un supermarket

Mii de oameni au fost infectaţi cu virusul hepatitei E după ce au consumat carne şi cârnați de porc proveniţi din UE şi vânduţi într-un supermarket, relatează mirror.co.uk.

Oamenii de știință au urmărit rutina cumpărăturilor în cazul persoanelor infectate și au descoperit că factorul comun a fost nişte cârnaţi marcă proprie a uni anumit supermarket din Marea Britanie, al cărui nume nu a fost dezvăluit. Cercetarea s-a bazat pe monitorizarea cumpărăturilor a 60 de persoane infectate.

Anglia a avertizat că un supermarket din Marea Britanie ar putea să fi infectat neintenționat mii de oameni cu virusul hepatitei E transmis prin cârnați și produse din carne de porc provenite din Europa.

Carnea de porc importată infectează între 150.000 și 200.000 de britanici pe an cu virusul E, iar produsele provin în special din Olanda și Germania.

Hepatita E poate provoca ciroză hepatică (cicatrizarea ficatului care împiedică funcționarea corectă a acesteia) și afectare neurologică. Porcii din Marea Britanie nu au această tulpină specială de virus.

Numele supermarketului în cauză nu a fost dezvăluit, cercetătorii referindu-se la acesta ca Supermarketul X. Produsele care ar fi infectate cu virusul hepatitei E sunt cârnați de carne de porc şi șunca feliată şi preambalată.

Odată cu creşterea numărului de persoane afectate, banca de sânge şi de transplant din sistemul public de sănătate - NHS a început screening-ul pentru tot sângele donat şi va face la fel şi pe viitor în cazul organelor şi ţesuturilor donate, conform Times.

Majoritatea oamenilor au manifestat puține simptome, totuși unii dezvoltă boli grave, în special cei al căror sistem imunitar este slăbit din cauza altor boli. Se estimează că până la două procente dintre persoane s-au îmbolnăvit.

O persoană intervievată a trebuit să meargă la terapie intensivă după ce a suferit o paralizie de diafragmă . Ea a contractat virusul dintr-un salam de origine olandeză. Pacientul a declarat pentru The Times că nu s-a recuperat încă.

Oamenii de știință olandezi au susținut că virusul se răspândește prin colectarea sângelui porcilor sacrificați şi adăugat în carne după prelucrare, dar fără a-l steriliza.

Alte stiri din Life style

Ultima oră