S-a stabilit care este durata maximă de viaţă a omului

03 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
S-a stabilit care este durata maximă de viaţă a omului

O nouă cercetare condusă de cercetătorii olandezi confirmă studiile anterioare privind durata maximă a vieţii umane, relatează iflscience.com.

Profesorul John Einmahl de la Departamentul de Econometrie de la Universitatea Tilburg și colegii săi au colectat date de la 75.000 de oameni olandezi care au murit în ultimii 30 de ani şi cred că au găsit limita vieții umane - 115,7 ani pentru femei și 114,1 ani pentru bărbați.

"În medie, oamenii trăiesc mai mult, dar cei mai bătrâni dintre noi nu au îmbătrânit în ultimii treizeci de ani", a declarat Einmahl pentru AFP. "Cu toate acestea, plafonul maxim în sine nu s-a schimbat", a mai spus el.

Dacă aceste cifre sună familiar, ar fi pentru că cercetătorii din America au ajuns la o concluzie similară anul trecut. Şi anume că, cu unele excepţii, în anii nouăzeci, durata maximă de viață a atins limita de 115 ani și că această vârstă va fi la fel mare şi pe viitor.

"Demografii, precum și biologii, au susținut că nu există niciun motiv să se creadă că o creștere continuă a duratei maxime de viață se va termina în curând", a declarat anul trecut autorul principal al studiului, Jan Vijg. Dar datele noastre sugerează că pragul a fost deja atins și că acest lucru s-a întâmplat în anii 1990. "

El a spus ulterior  la BBC că va trebui parcurs un drum lung  pentru a găsi o excepție de la regulă. "Este aproape imposibil să depășim [115 ani]. E nevoie de 10.000 de lumi ca ale noastre care să se sfârşească cu un anumit un individ, într-un anumit an, care să trăiască până la 125 de ani - deci o șansă foarte mică".

Această cercetare a fost întâmpinată, surprinzător, de critici. Cinci lucrări publicate în Nature au criticat studiul. "Este cea mai proastă lucrare de cercetare pe care am citit-o vreodată în revista Nature", a declarat Jim Vaupel, specialist în îmbătrânire la Institutul Max Planck pentru Cercetare Demografică din Germania.

"Sunt  indignat că un jurnal pe care îl respect foarte mult a publicat o asemenea lucrare", a mai spus el. "Dovezile arată că nu există o limită. În prezent, echilibrul dovezilor sugerează că, dacă ar fi o limită, ea ar fi peste 120  de ani sau poate mai sus. Sau poate că nu există nici o limită ", a conchis Vaupel.

Deci, va trebui să vedem dacă această nouă cercetare rezolvă lucrurile sau dacă dezbaterea privind durata maximă de viață va continua. Dar un lucru cu care oamenii de ştiinţă pot fi de acord este că datorită îmbunătăţirilor nutriţionale, stilului de viaţă şi medicamentelor, durata medie a vieţii umane din întreaga lume este în creştere.

Alte stiri din Life style

Ultima oră