Rumeguşul, îngrăşământ ecologic şi element decorativ ieftin pentru grădină

26 Sep 2018
Rumeguşul, îngrăşământ ecologic şi element decorativ ieftin pentru grădină

O grădină amenajată cu gust adaugă aspect și statut întregii proprietăți. Pentru a realiza acest lucru, nu este neapărat să dispuneți de tehnologii de ultimă oră, ba chiar unele amenajări de succes se pot face cu minim efort și cheltuieli. 

Pe lângă cele mai practice materiale decorative utilizate în grădini și alei, rumegușul (sau talașul) este din ce în ce mai utilizat în acest domeniu. Fiind un material ușor de mânuit, tot mai mulți iubitori de grădini îl folosesc în diverse forme și cantități, scrie degradina.com.

Iată câteva avantaje ale utilizării rumegușului ca material de întreținere și înfrumusețare a grădinii:

  • Este un material ieftin și accesibil. Poate fi achiziționat de la orice atelier de tâmplărie din zonă sau poate fi obținut în condiții casnice, folosind o scândură de brad sau alt arbore și o rindea manuală.
  • Este organic și absolut inofensiv pentru sol sau plante. Mai mult ca atât, în afară de rolul său decorativ, rumegușul se utilizează și ca îngrășământ ecologic pentru diverse tipuri de culturi. Mulți grădinari care dispun de spații mai largi sădesc nu doar plante decorative sau flori, ci și plante medicinale cultivate în România, pe care le „alimentează” cu porții de compost pe bază de rumeguș mărunt și sol adus din pădure. Combinat cu amestecuri de frunze, scoarță și gunoi de grajd, rumegușul constituie o sursă de hrană extrem de benefică pentru plante.
  • Este estetic și ușor manevrabil. Amplasat la rădăcina unor pomi sau arbori pitici, forma ondulată a rumegușului proaspăt va oferi originalitate zonei date. La fel, talașul se folosește tot mai des pentru înfrumusețarea aleilor, alături de pietrele de râu, granit și alte materiale decorative. Colorat cu vopsele ecologice, rumegușul constituie un material minunat pentru ideile oricărui grădinar.
  • Reține apa și căldura în sol. Așadar, dacă avem nevoie de acest lucru în virtutea cultivării unor plante sau flori mai pretențioase la condițiile de climă, un strat de rumeguș așternut printre aceste plante va oferi atât protecție împotriva speciilor de plante invazive, cât și va servi ca reglator de temperatură și umiditate.
  • Oferă un aspect original oricărui spațiu. Fie că ați decis să aveți un colțișor mai „eco” și l-ați așternut ca înveliș peste gazon sau direct pe pământ, fie că îl veți vopsi în diverse culori și veți umple niște vaze de sticlă transparentă cu acesta sau pur și simplu veți asorta „cîrlionții” de lemn cu alte materiale (paie, frunze, păstăi etc) pentru o atmosferă rustică, rumegușul va adăuga valoare și aspect grădinii tale.
  • Valorificarea, chiar și în grădinărit, a materialelor organice, a obiectelor uzate, provenite din propria gospodărie, achiziționate sau provenite din mediul înconjurător denotă o preocupare corectă a grădinarului în raport cu mediul ambiant. Modul în care va arăta viitorul nostru depinde de noi, și îl putem proiecta, vorba vine, ca-n AutoCAD, începând chiar cu grădina din curtea casei.

Alte stiri din Life style

Ultima oră