Primul magazin din lume în care poţi plăti prin scanarea degetelor

20 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Primul magazin din lume în care poţi plăti prin scanarea degetelor

Un supermarket din Marea Britanie a devenit primul din lume care permite cumpărătorilor să plătească folosind doar venele din vârful degetelor, relatează telegraph.co.uk

Clienții magazinului Costcutter, de la Universitatea Brunel din Londra, pot plăti acum folosind modelul unic al venelor pentru a se identifica.

Firma din spatele acestei tehnologii, Sthaler, a declarat că este în "discuții serioase" cu alte mari supermarketuri din Marea Britanie pentru a adopta scanere de vene de înaltă tehnologie pentru punctele de plată din mii de magazine.

Sistemul funcționează prin scanarea cu lumină infraroşie a vaselor degetelor, ataşând apoi această hartă biometrică unică la cardurile bancare.

Detaliile bancare ale clienților sunt apoi stocate la furnizorul de servicii de plată Worldpay, în același mod în care sunt stocate detaliile cardului atunci când faceți cumpărături online. Apoi, cumpărătorii pot veni la supermarket doar cu propriile mâini pe care le pot folosi pentru plăti în doar trei secunde.

Implementarea acestei tehnologii vine după ce studii anterioare au arătat că recunoașterea amprentelor digitale, utilizate pe scară largă pe telefoanele mobile, este vulnerabilă la atacurile hackerilor și pot fi copiate chiar și de pe urmele lăsate de deget pe ecranul telefonului.

Dar Sthaler, susţine că tehnologia venelor este metoda cea mai sigură de identificare biometrică, deoarece nu poate fi copiată sau furată. Shaler afirmă că zeci de studenți folosesc deja sistemul și că se așteaptă ca 3.000 de studenți din 13. 000 să se înscrie ]n sistem până în noiembrie.

Scanerele de vase sunt deja utilizate pe scară largă la punctele de plată din Polonia, Turcia și Japonia. De asemenea, sunt utilizate ca modalitate de acces în clădirile de poliție din Marea Britanie de înaltă securitate și pentru a autoriza tranzacționarea internă în cel puțin o mare bancă britanică de investiții.

Firma este, de asemenea, în discuții cu cluburi de noapte, săli de sport cu privire la utilizarea tehnologiei pentru a verifica calitatea de membru și chiar cluburile de fotbal din Premier League pentru accesul corect la zonele VIP.

Tehnologia folosește o lumină infraroșie pentru a crea o hartă detaliată a modelului venei din deget. Persoana trebuie să fie în viață, aşa că un criminal, care foloseşte degetul victimei, nu ar avea succes.

Conform Sthaler, durează doar un minut pentru înscrierea în sistem și, după aceea, este nevoie de doar câteva secunde pentru introduce degetul într-un scaner de fiecare dată când ajungeți la supermarket.

Simon Binns, director comercial al Sthaler, a declarat pentru Daily Telegraph: "Acest lucru face plățile mult mai ușoare pentru clienți. Ei n-au nevoie de bani sau carduri, nici să-și amintească codul PIN. Este cea mai sigură formă de biometrie, nu există incidente cunoscute privind breşe de securitate".

"Când puneți degetul în scaner verifică dacă sunteți în viață, verifică pulsul, verifică hemoglobina. Modelul venei este sigur deoarece este păstrat într-o bază de date într-o formă criptată, ca numere binare. Detaliile nu sunt stocate de retailer sau de noi înșine, ci de Worldpay. Este ca atunci când cumperi online ", a mai spus el.

Nick Telford-Reed, director la Worldpay UK, a declarat: "Din punctul nostru de vedere, tehnologia cu venele degetelor are mai multe avantaje decât amprentele digitale".

Alte stiri din Life style

Ultima oră