Primarul din Amsterdam a deschis un bordel condus de prostituate: Este un nou model

16 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Primarul din Amsterdam a deschis un bordel condus de prostituate: Este un nou model

Aşa numitul "bordel municipal" este mai degrabă o iniţiativă a consiliului local al oraşului Amsterdam prin care dă ocazia prostituatelor să-şi conducă propriul bordel şi să îmbunătăţească condiţiile de muncă, relatează theguardian.com.

În efortul de a combate crima organizată în districtul roşu, Amsterdam a început în 2007 să închidă vitrinele cu prostituate de pe Wallen. Măsura a avut însă efecte negative pentru prostituate. Ca urmare, chiriile pentru astfel de vitrine au crescut. Unii proprietari au văzut în asta o oportunitate şi le-au forţat pe femei să plătească vitrinele, chiar dacă nu se aflau la lucru, ci erau în vacanţă sau bolnave.

Prin noua măsură, municpalitatea speră ca prostituatele să poate lucra independent. “Prostituatele vor stabili propriile condiţii de închiriere şi programul de lucru”, a declarat Marieke de Ridder, membră a comitetului de supervizare  My Red Light.

“De asemenea, va fi un control social mai mare deoarece prostituatele de la My Red Light vor fi mult mai implicate. Există o cameră specială unde vor putea bea un ceai şi socializa împreună şi în care clienţii nu au voie să intre. Sperăm să se educe reciproc, când vine vorba despre negocieri sau clienţii-problemă”, a mai spus aceasta.

Primarul Amsterdam-ului, Eberhard van der Laan, s-a implicat mult pentru ca toate acestea să se întâmple. Din cauza implicării sale, olandezii au dubii despre eficienţa bordelului municipal. 

Managerul programul oraşului privind prostituţia, Sonja Pol, spune însă că nu este cazul. “Primarul a făcut tot ce a putut ca să ajute la implementarea proiectului: studiu de fezabilitate, evaluarea riscurilor, a adus părţile implicate la aceeaşi masă, a găsit investitori şi finanţatori. Nu avem nici un rol în acest proiect, ci doar îl monitorizăm în următorii doi ani”, a explicat ea.

“Iniţiativa este interesantă pentru Amsterdam deoarece contribuie la emanciparea şi angajarea prostituatelor din oraş. Când prostituatele au un cuvânt de spus, cum şi unde lucrează, ele devin mai puţin dependente de terţi. Prin deţinerea propriei vitrine într-un bordel, prostituatele dobândesc cunoştinţe, experienţă şi o poziţie care le permit să se descurce singure”, a mai spus ea.

Noul bordel se află în patru clădiri pe care municipalitatea le-a cumpărat în 2007 de la celebrul proprietar de bordeluri “Fat” Charles Geerts, cunoscut şi ca regele de pe Wallen, cu scopul de a-l determina să plece din districtul roşu. Clădirile au fost vândute acum unui fond de investiţii care le închiriază către My Red Light.

Banca olandeză Rabobank a oferit un împrumut My Red Light, iar HVO-Querido oferă consultanţă prostituatelor deoarece majoritatea dintre ele nu au experienţă în afaceri. 

Camerele sunt mai mari şi mai colorate decât cele din districtul roşu. De asemenea, se pregătesc cursuri şi traininguri pentru prostituate cum ar fi cursuri de masaj şi de fiscalitate.

“Suntem foarte încântaţi de acest experiment”, a spus de Ridder. “Dacă lucrurile vor funcţiona, vom avea un nou model pentru prostituţie. Suntem nerăbdători să vedem cum reacţionează rezidenţii din apropiere şi proprietarii de vitrine pe termen lung. Vor fi de acord cu ideea sau nu?", s-a întrebat ea.

Nu toată lumea din Olanda este entuziasmată de ideea noului bordel. Cercetătoarea Karin Werkman, specializată pe prostituţie, crede că întregul proiect este discutabil.  

“Nu putem pur şi simplu să ştim dacă femeile care închiriază o vitrină îşi cedează sau nu câştigurile unui proxenet. Prostituţia este o formă de exploatare sexuală şi chiar şi într-un mediu controlat nu există garanţii pentru o prostituţie curată. Singurii beneficiari sunt amatorii de sex. Doar ei înşişi pot spune dacă au parte de o prostituţie curată. Dar acest lucru este o iluzie”, afirmă cercetătoarea.

Ea mai crede că implicarea municipalităţii în lansarea programului este problematică. “Consiliul se află la capătul puterilor când vine vorba despre toate problemele legate de criminalitatea din districtul roşu. Şi acum încearcă ceva extrem de inovativ. Este într-adevăr în interesul consiliului ca lucrurile merg în direcţia cea bună. Aşa că mă întreb, dacă ceva merge rău, dacă vor fi implicaţi proxeneţi, vom fi informaţi corect?”, a adăugat Werkman.

Un bărbat care se prostituează laudă însă proiectul. “Mulţumesc lui My Red Light, am avut parte de o dezvoltare personală şi personală extraordinară”, a spus acesta. “Toate prostituatele lucrează împreună pentru un obiectiv comun şi emancipator. Este ceva foarte special”, adăugat el. 

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră