Prima țară care interzice turiștilor să folosească cremele de bronzat

01 Ian 2020
Prima țară care interzice turiștilor să folosească cremele de bronzat

Palau, un mic stat din Pacific, a devenit prima țară care a interzis cremele de bronzat pe motiv că fac rău coralilor și vieții marine, relatează BBC News.

Începând de miercuri, prima zi a noului an, este interzisă folosirea sau comercializarea cremelor de bronzat care conțin ingrediente precum oxibenzona.

„Trebuie să trăim respectând mediul, pentru că mediul este cuibul vieții”, a declarat președintele statului, Tommy Remengesau.

Statul insular se recomandă, de altfel, ca fiind un „adevărat paradis” pentru cei cărora le plac scufundările. O lagună din Insulele Rock este înscrisă în patrimoniul UNESCO. 

Țara are o populație de numai 20.000 de locuitori, răspândiți pe sute de insulițe.

Palau și-a anunțat încă din 2018 intenția de a interzice cremele de bronzat. A alcătuit o listă cu 10 ingrediente chimice, între care oxibenzona și octinoxatul, două substanțe folosite pe scară largă în industria cosmeticelor și care absorb radiația ultravioletă. Un produs care conține oricare dintre aceste ingrediente nu mai poate fi folosit de-acum încolo în Palau. 

Chimicalele interzise sunt cunoscute ca factori de poluare a mediului, fiind incredibil de toxice pentru speciile marine tinere, potrivit Fundației Internaționale pentru Recifurile de Corali. Reziduuri de astfel de chimicale au fost găsite în țesuturile vietăților marine din Palau. 

Și statul american Hawaii a anunțat o interdicție similară, dar va intra în vigoare în 2021. La fel, Insulele Virgine și Insula Bonair din Caraibe, aparținând Țărilor de Jos, vor interzice cremele de bronzat începând din martie.

Alte stiri din Life style

Ultima oră