POVEȘTILE ANCOREI. Poveste „arzulie” de toamnă: CIORBĂ PICANTĂ DE MIDII ȘI RAPANE

25 Oct 2015
POVEȘTILE ANCOREI. Poveste „arzulie” de toamnă: CIORBĂ PICANTĂ DE MIDII ȘI RAPANE
Acelora care-și doresc o provocare… zâmbitoare, ca ziua aceasta plină de soare, eu le-aș propune Ciorba picantă de midii și rapane (pe care, zic unii, o puteți mânca și-n zile de post, că vietățile marine fără sânge cică ar fi permise, după vechile canoane – până și călugării din Muntele Sfânt le-au trecut între cele pe care le mănâncă aproape în fiecare zi, cât e postul de lung, pe lângă ierburi, năut și fasole!).

După cum îi zice și numele, ciorba-i arzulie – usturoiul și-ardeiul iute se simt binișor și pișcă limba, înfierbântă stomacul. Altminteri, sunt destule legume, verdețuri și ierburi aromate care să vă ducă cu gândul la o grădină de zarzavaturi la malul unei mări dezmorțite sub soarele blând de Octomvrie: ardei kapia (roșu) și ardei gras (verde), roșii, ceapă, foi de dafin, cimbru și leuștean, pătrunjel și praf de piper…

Mai neobișnuit e că, deși-i zice ciorbă, acreala (discretă) îi vine din… roșii și vin. Vin alb, vin bun (și fiecare bucătar o știe, că-n bucătărie, poșirca loc nu are nici măcar s-o arunci în oala cu borș).

Am lăsat mai la urmă ingredientele principale: midiile din Marea Neagră (în cochilie!) și rapanele, melcii endemici Pondului Euxin, al căror gust te vor face să visezi la briza vacanțelor…

Vino și tu la Cherhanaua Ancora și bucură-te de savoarea lor și-a vinului, ce după cuviință, le-nsoțește!

Vezi mai mult AICI:
https://www.facebook.com/CherhanauaAncora?fref=ts
http://www.ancora-cherhana.ro/sarbatoarea-midiilor-rapanelor/ 

Alte stiri din Life style

Ultima oră