Obosiţi după vacanţă sau weekend? Iată care sunt explicaţiile specialiştilor

06 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Obosiţi după vacanţă sau weekend? Iată care sunt explicaţiile specialiştilor

Mulți dintre noi se culcă mai târziu decât de obicei în zilele de vacanţă sau în weekend. Ni se pare OK pentru că putem să recuperăm somnul pierdut, dimineața, când nu mai trebuie să ne trezim devreme pentru a merge la serviciu.

Numai că dormitul până târziu la sfârșit de săptămână are efecte negative asupra ceasului biologic, rezultând ceea ce se numeşte "social jet lag"- o stare de oboseală accentuată, care se manifestă odată cu întoarcerea la serviciu, din cauza schimbării obiceiurilor de somn, la care se adaugă lipsa de energie sau a capacităţii de concentrare, iritabilitate, posibil indigestie sau pierderea apetitului, relatează independent. co.uk.

Simptomele sunt asemănătoare celor care apar în cazul persoanelor care călătoresc şi schimbă fusul orar - jet lag,  motiv pentru care cercetătorii au inventat expresia "jet lag social" pentru a se referi la fenomenul oboselii după weekend sau vacanţă.

Un nou studiu arată că, deşi am putea crede că procedăm bine atunci când recuperăm somnul pierdut, de fapt, dormitul în exces provoacă oboseală cronică, iritabilitate şi creşte riscul de boli cardiace cu 11%.

"Aceste rezultate arată că regularitatea somnului, dincolo de durată, joacă un rol semnificativ în sănatatea noastră ", a declarat autorul principal al studiului, Sierra B. Forbush, pentru EurekAlert. "Ceea ce sugerează că un program regulat de somn poate fi un tratament eficient, relativ simplu, şi ieftin de prevenire a bolilor de inimă, precum şi a multor alte probleme de sănătate", a mai spus autorul studiului.

Un somn suficient, desigur, este important pentru sănătatea noastră, dar rezultatele studiului arată cât de important este să avem și un model de somn obișnuit. Fenomenul se numește lag jet social, deoarece este caracteristic persoanelor care socializează noaptea, iar efectele secundare sunt similare cu cele ale "jet lag".

"E ca şi cum majoritatea oamenilor zboară vineri seara de la Paris la New York sau de la Los Angeles la Tokyo, iar luni se întorc. Aceştia aproape că trebuie să trăiască viața într-un alt fus orar, comparativ cu ceasul lor biologic", a declarat Dr. Till Roenneberg, profesor la Institutul de Psihologie Medicală de la Universitatea din München, pentru WebMD .

Studiile anterioare privind "jet lag social" au arătat că cei care suferă de această afecțiune sunt mai predispuși să fie deprimați, să fumeze mai mult şi să consume mai multă cafeină și alcool decât media.

Pentru a vă reseta ceasul biologic, ar trebui să încercați să dormiți șapte ore pe noapte și să rezistaţi tentaţiei de a dormi mai mult la sfârșit de săptămână.

Alte stiri din Life style

Ultima oră