Nouă recomandări ca să deveniți un om de succes

09 Aug 2015
Nouă recomandări ca să deveniți un om de succes
Autorul bestseller-ului “Inteligența Emoțională 2.0”, Travis Bradberry, subliniază în cartea sa că un om de succes reușește mereu să își păstreze calmul. “Oamenii de succes apreciază mereu ceea ce au. Ei evită întrebările care încep cu ce ar fi dacă... Elimină din start stresul printr-o gândire și o atitudine pozitivă. Au capacitatea de a se deconecta periodic de problemele care îi apasă, limitează consumusul de cofeină, reușesc să elimine discuțiile interne negative cu ei înșiși. Au capacitatea de a gândi în perspectivă. Își țin respiratia sub control. Au capacitatea de a lucra în echipă și de a delega sarcini”, notează Bradberry pe blogul său găzduit de Huffington Post.  

El atrage atenția că un om de succes știe întotdeauna ce trebuie și ce nu trebuie să facă. În calitate de președinte al companiei de cercetare TalentSmart, Bradberry a testat peste un milion de oameni și a ajuns la concluzia că 90% dintre oamenii de succes au un grad ridicat de inteligență emoțională. „Analizând datele, am înțeles ce fac și ce evită oamenii de succes pentru a rămâne calmi, conștienți și sub control în orice situație. Sunt nouă recomandări pentru a vă îmbunătăți inteligența emoțională și capacitatea de efort”.  


Nu purtați ranchiună



Energiile provocate de ranchiună nu reprezintă altceva decât un stres continuu. Ranchiuna vă ține blocați de un anumit eveniment și vă menține corpul într-o stare de alarmă acută. Această stare vă asigură supraviețuirea dacă sunteți cu adevărat într-o situație de percol iminent. Dar dacă evenimentul este în trecut, el poate provoca pe termen lung consecințe fatale pentru sănătatea dumneavoastră. Oamenii inteligenți emoțional știu că trebuie să se ferească de un astfel de factor de stres continuu. Dacă veți învăța să renunțați la ranchiună atunci vă îmbunătățiți nu doar capacitatea de efort, ci și sănătatea.


Iertați, dar nu uitați


Oamenii de succes iartă ușor dar nu uită nimic. Iertarea înseamnă să treci peste un moment din trecut și să te concentrezi pe viitor. Iertarea nu înseamnă însă să acorzi o nouă șansă cuiva care te-a dezamăgit. Oamenii inteligenți emoțional nu permit să fie trași în jos de greșelile altora. De aceea, se debarasează foarte ușor de astfel de oameni și fac totul ca să se protejeze de posibilele daune.


Nu rumegați problemele

Capacitatea de atenție a unei persoane este determinantă pentru starea sa emoțională. Dacă rămâneti fixați pe o problemă atunci vă încărcați de sentimente negative și de stres, ceea ce vă limitează capacitatea de efort. Oamenii inteligenți emoțional nu rumegă problemele, fiindcă știu că este mai productiv să cauți soluții.


Nu puneți perfecțiunea pe primul loc


Oamenii de succes nu sunt perfectioniști, fiindcă știu că perfecția este o iluzie. Oamenii nu pot fi perfecți. Cei care vânează perfecțiunea vor fi vânați la rândul lor de sentimentul de eșec. Vor fi marcați toată viața de ceea ce nu au făcut sau ar fi putut face mai bine, în loc să se bucure de ceea ce au obținut.


Nu trăiți în trecut



Toate eșecurile ne zdruncină din încrederea în sine și ne îngreunează speranța la un succes. Eșecul apare de cele mai multe ori când riscul este mare și ne propunem să atingem obiective mult prea înalte. Oamenii inteligenți emoțional sunt conștienți că nu pot fi doborâți de un eșec sau altul. Acest lucru este posibil doar dacă evităm să trăim în trecut. Drumul către succes este marcat de eșecuri și riscuri. Dacă rămâneti blocați în trecut atunci nu mai credeți cu adevărat în succesul vostru. Trecutul devine prezent și trăiți într-un blocaj total.


Nu duceti lupte pe viață și moarte



Oamenii inteligenți emoțional știu cât de importantă este supraviețuirea, astfel încât lupta să fie continuată și mâine. Sentimentele necontrolate duc repede la conflicte și la tentația de a duce o luptă care va lăsa urme adânci. Fiți suficient de puternici încât să puteți alege luptele ce merită purtate.


Evitați anturajul negativ



Stați cât mai departe de oamenii care se plâng tot timpul. Aceștia sunt înecați în propria milă în loc să se concentreze asupra unor soluții. Aceștia o să vă anime să deveniți ca ei. Situația ne obligă de multe ori să le ascultăm tiradele, ca să nu părem nesimțiți, dar este o mare diferență între a fi un ascultător pasiv sau a te încărca cu valul de emoții negative. Un caz concret. În calitate de nefumător, ați sta ore în șir lângă un fumător doar de dragul discuției? Tocmai. Păstrați distanța. Dacă vreți să trageți o graniță vizibilă atunci întrebați-l direct cum plănuiește să rezolve problemele de care se tot plânge.


Nu lăsați ca alții să vă răpească bucuria


Dacă fericirea voastră depinde de o comparație cu altcineva atunci nu mai sunteți făuritorul propriului succes. Oamenii inteligenți emoțional nu permit ca bucuria lor să fie diminuată de părerile sau prestațiile altora. Este aproape imposibil să ignorăm ce cred alții despre noi, dar nu trebuie să le acceptăm părerile. Doar așa poate crește stima de sine. Realitatea este că nu sunteți nici atât de bun și nici atât de slab precum cred unii la un moment dat.


Nu ezitați să spuneți NU


Ultimul studiul al Universității California a arătat că oamenii cărora le este greu să spună NU suferă de stres, sindromul „burnout” sau chiar de depresie. Există oameni care nu pot spune NU, fiiindcă sunt prea îngrijorați de reacția celor din jur. Cuvântul NU este puternic dar nu suficient cât să vă fie teamă să îl folosiți. Oamenii inteligenți emoțional evită folosirea unor fraze precum – „Nu cred că pot să fac asta..”, sau – „Nu sunt sigur că...”. A refuza un angajament este un semn că tratați cu mare seriozitate angajamentul actual și căutați drumul spre succes, subliniază în încheiere Travis Bradberry pentru Huffington Post.

 

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră