Norvegia a inaugurat cea mai frumoasă toaletă publică din lume

28 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Norvegia a inaugurat cea mai frumoasă toaletă publică din lume

Cocoțată pe vârful unui fiord pe coasta de vest a țării scandinave, Ureddplassen este o toaletă în formă de val, cu o terasă care înfruntă Marea Norvegiană. Vârfurile munților Lofoten Wall, acoperiţi de zăpadă, încadrează panorama, relatează telegraph.co.uk.

"Ureddplassen este un loc pentru o scurtă pauză, o odihnă plăcută și un picnic, sau pentru nopți lungi cu soare la miezul nopții sau Aurora Boreală", explică Nasjonale turisveger, o tabla turistică destinată traseului norvegian de schi Helgelandskysten, pe care se găseşte faimoasa toaletă.

Closetul de pe șoseaua Fv17, lângă orașul Gildeskal și o parte din traseul pitoresc Helgelandskysten, a trecut anul trecut printr-o renovare de 1,4 milioane de lire sterline, inclusiv instalarea unei noi săli de baie, din sticlă mată și beton, proiectată de arhitecții Marit Justine Haugen din Oslo și Dan Zohar.

În afara toaletei, băncile din blocuri de marmură roșie norvegiană - aceeași piatră folosită pentru clădirea Națiunilor Unite din New York - oferă un loc pentru cei care aşteaptă la coadă. S-au construit și trepte către țărm.

 "Imaginea de pe trepte este unică și multe bănci sunt protejate de zgomotul traficului", a spus Steinar Skaar, manager de traseu al traseului pitoresc Helgelandskysten.

Popasul este mai mult decât o toaletă. Ureddpassen înseamnă şi un memorial prin care este adus un omagiu celor 42 de persoane care au murit în februarie 1943, după ce submarinul lor, HNoMS Uredd, a lovit o mina pusă de vasul german Cobra și s-a scufundat. Placa memorială dezvăluită de regele Olav V, în 1987, în apropiere, a primit o nouă bază de marmură.

Helgelandskysten este cea mai lungă dintre cele 18 rute pitorești clasificate în Norvegia, care se întind de la Holm în sud, trecând prin Cercul Arctic și îndreptându-se în nord, spre Bodo. Pentru a parcurge ruta completă e nevoie de șase treceri cu feribotul.

Alte stiri din Life style

Ultima oră