Munciţi mai mult de 8 ore pe zi? Iată la ce vă expuneţi

14 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Munciţi mai mult de 8 ore pe zi? Iată la ce vă expuneţi

Oamenii care lucrează 55 de ore sau mai mult pe săptămână prezintă un risc cu 40% mai mare să sufere de bătăi neregulate ale inimi, spun cercetătorii, conform sbs.com.au.

Oamenii de ştiinţă britanici au comparat persoanele care lucrează de la 35 la 40 de ore pe săptămână cu cele care muncesc timp de 55 de ore sau mai mult.

Peste 10 ani, lucrătorii care muncesc mai mult de 40 de ore prezintă un risc cu 40% mai mare de a suferi de fibrilație atrială (AF). Analiza statistică arată că pentru fiecare 1000 de participanți au apărut încă 5,2 cazuri de AF printre cei care lucrau ore întregi.

Rezultatele studiului, la care au participat 85.500 de bărbați și femei din Marea Britanie, Danemarca, Suedia și Finlanda, au fost prezentate în European Heart Journal.

"Aceste constatări arată că orele lungi de lucru sunt asociate cu un risc crescut de fibrilaţie atrială, cea mai frecventă aritmie cardiacă", a declarat profesorul Mika Kivimaki, de la University College din Londra.

Acesta ar putea fi unul dintre mecanismele care explică riscul crescut de accident vascular cerebral observat anterior în rândul celor care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână.

Fibrilaţia atrială este cunoscută ca una dintre cauzele accidentului vascular cerebral, dar, mai duce şi la insuficienţă cardiacă şi atac cerebral legat de demenţă.

Fibrilația atrială creşte riscul unui accident vascular cerebral ischemic deoarece provoacă acumularea de sânge și formarea de cheaguri.

Profesorul Sir Nilesh Samani, director medical al British Heart Foundation, a declarat: "Deşi cunoaştem câteva dintre cauzele fibrilaţei atriale, cum ar fi vârsta, tensiunea arterială crescută, bolile cardiace şi excesul de alcool, mulţi pacienti dezvoltă boala fără o cauză evidentă. Sugestia că orele de lucru mai lungi ar putea fi o cauză a fibrilaţiei atriale este foarte interesantă. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege și a demonstra ce se află în spatele acestei asocieri".

Alte stiri din Life style

Ultima oră