Moda turmericului este doar un moft. Nu vă lăsaţi păcăliţi

23 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Moda turmericului este doar un moft. Nu vă lăsaţi păcăliţi

Turmericul este pretutindeni. Este condimentul momentului. Aşa cum a fost macha în 2016. Iar brandurile de sănătate şi restaurantele se înghesuie să-l promoveze şi să-l folosească, susținând că poate îmbunătăți memoria, starea de spirit şi face pielea mai strălucitoare, relatează independent.co.uk.

Ceea ce nu ştiu mulți oameni este că presupusele beneficiile de sănătate ale condimentelui sunt exagerate. Epidemiologul Gideon Meyerowitz-Katz consideră că turmericul este "moftul perfect pentru sănătate".

"Este un medicament tradițional, este puțin mistic, pentru că vine dinspre est, chiar are un pic de gust medicinal", a explicat el pentru The Independent. "Studiile inițiale pe care le-am făcut pe turmeric au fost în mare parte pozitive, oferind un aer de credibilitate științifică, iar faptul că l-am cercetat ​​timp de un deceniu și am descoperit foarte puține beneficii îl fac să pară controversat și grozav", a mai spus el.

Problema e că studiile care i-au determinat pe oamenii să venereze turmericul au vizat în principal curcumina, un compus găsit în acest condiment.

"Turmericul conţine curcumina care are proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare puternice", a explicat pentru The Independent specialistul dietetician Nichola Ludlam-Raine. Nutriţionistul Rhiannon Lambert a adaugat că studiile privind consumul de turmeric arată că la pacienţii cu boala Alzheimer, curcumina poate îmbunătăţi memoria.

Dar turmericul conţine, de fapt, doar aproximativ trei procente de curcumină. În plus, curcumina se absoarbe greu în organism, circa 25 la sută din ceea ce este consumat.

"Este posibil să existe beneficii dacă se consumă cantități mari de curcumină, dar pentru a face acest lucru trebuie să mănânci mii de curry, transformându-l în obiectul unui tratament ineficient", a scris Meyerowitz-Katz.

Lambert este de acord că, pentru a obţine beneficii, consumul mare de turmeric ar fi o provocare: "Ar fi foarte dificil să ajungi la aceste niveluri doar folosind condimentele de curcumă la gătit, deși este cu siguranță un plus binevenit la dieta cuiva".

Având în vedere acest lucru, se pare că ne înşelăm atunci când credem că dacă adăugăm turmeric la o prăjitură ne vom simţi mai bine dintr-odată. Nu e cazul.

Meyerowitz-Katz consideră problematic faptul că beneficiile pentru sănătate ale acestui condiment sunt supraevaluate: "În timp ce turmericul în sine este în mare parte bine tolerat și rareori provoacă efecte secundare, acum este recomandat ca remediu bun la toate, inclusiv la cancer .

"Am întâlnit persoane care au renunțat la tratamentul convențional - inclusiv pentru boli grave cum ar fi cancerul - în favoarea unor suplimente ca acestea. Unii dintre ei au murit. În sine, turmericul nu este o problemă, dar atunci când este combinat cu o cantitate imensă de medicamente injectabile, poate fi mortală. "

Atunci când beneficiile pentru sănătate ale anumitor alimente sunt supralicitate, acestea pot crea probleme și dezamăgire dacă nu dau rezultatele promise. Deci, ar trebui să renunţăm la turmeric? Nu, neapărat. Mâncaţi dacă vă place gustul şi nu pentru că ar fi o pastilă magică de sănătate.

"Aș spune că folosesc turmericul  mai degrabă pentru ceea ce este, un ameliorator de aromă, decât pentru beneficiile sale de sănătate", spune dieteticianul Ludlam-Raine. "Este un excelent condiment care dă gust mâncării, are un conținut scăzut de sodiu și calorii, și fără zahăr."

Alte stiri din Life style

Ultima oră