Laptele de vacă are un concurent serios şi mai sănătos

30 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Laptele de vacă are un concurent serios şi mai sănătos

Cercetătorii din domeniul sănătății au analizat cele mai populare patru alternative non-lactate şi au descoperit care este alternativa cea mai sănătoasă la laptele de vacă, relatează inews.co.uk.

Experții au descoperit că soia este cea mai hrănitoare datorită nivelurilor ridicate de compuși anti-cancer numiți isoflavone. În timp ce laptele de migdale conține acizi grași sănătoși care ajută la scăderea în greutate și la scăderea colesterolului "rău", s-a descoperit că alți nutrienți esențiali lipsesc, arată un studiu recent.

Autorul principal al studiului, Sai Kranthi Vanga, de la Universitatea McGill din Montreal, Canada, a declarat: "Chiar dacă li se face reclamă ca fiind sănătoase și hrănitoare, s-au făcut puține cercetări pentru înțelegerea implicațiilor nutriționale ale consumului acestor băuturi pe termen scurt și lung".

"Consumatorii asociază aceste alternative ca fiind un înlocuitor direct al laptelui de vacă, ceea ce ar putea să nu fie adevărat în toate cazurile", a mai spus el.

Calitățile nutriționale ale celor patru alternative de lapte cele mai frecvent consumate - orez, soia, migdale și nucă de cocos - au fost comparate cu laptele de vacă în studiul publicat în Jurnalul Științei și Tehnologiei Alimentare. Rezultatele arată că laptele de orez, popular pentru gustul său dulce, are un nivel ridicat de carbohidrați și oferă beneficii nutriționale reduse. Laptele de nucă de cocos, consumat la scară largă în unele părți ale Asiei, ajută la reducerea nivelului de colesterol rău, dar nu are proteine ​​și este în mare parte alcătuit din grăsimi.

După analiză, laptele de vacă s-a dovedit a fi încă băutura cea mai sănătoasă, oferind grăsimi, carbohidrați și proteine. Studiile anterioare arată că laptele de vacă  întărește sistemul imunitar, iar sugarii care îl consumă fac mai rar febră și infecții pulmonare.

Cresterea popularităţii alternativelor non-lactate se datorează în parte faptului că laptele de vacă provoacă intoleranţa la lactoză, cea mai comună alergie care afectează bebeluşii. Până la 3,5% din sugarii suferă de această alergie alimentară şi afectează între 15 şi 75% dintre adulţi .

Alte stiri din Life style

Ultima oră