La ce vârstă te poţi considera bătrân?

22 Feb 2018 | scris de A.V.
La ce vârstă te poţi considera bătrân?

O companie financiară în Marea Britanie a realizat un studiu asupra percepţiei vârstei, cei intervievaţi având vârste cuprinse între 5 şi 90 de ani.

După discuţii faţă în faţă cu 1.129 participanţi, de vârste diferite, realizatorii sondajului au descoperit că a fi adult înseamnă mai mult decât definiţia din dicţionar, respectiv o persoană complet matură, relatează maturetimes.co.uk

Cercetarea arată că 33 de ani este vârsta medie la care britanicii simt că sunt maturi şi aproape dublu, respectiv 62 de ani, când se simt bătrâni. Cu toate acestea, peste o treime dintre adulţi (34%) nu se simt deloc maturi. 

Interesant este că persoanele de 19-25 ani (54%) se simt mature, comparativ cu cele de 41-50 ani (47%). Şi, 1 din 10 persoane (11%) cu vârste  între  81şi 90 ani, spune că nu s-a maturizat încă. Să ne simţim oare mai puţin maturi pe măsură ce îmbătrânim? 

Ce înseamnă a fi bătrân. Percepţie şi realitate

Conform profesorului Jayne Raisborough, de la Leeds Beckett University, a fi bătrân înseamnă a fi trăit şi a fi supravieţuit bucuriilor şi necazurilor care fac parte din viaţă. 

A stabili cât de bătrân este cineva din punct de vedere al percepţiei, şi nu statistic, este dificil din cauza faptului că noi înşine ne schimbăm opiniile pe măsură ce îmbătrânim.

Pentru un copil, persoanele care au părul grizonat şi ochelari sunt bătrâne, mai ales dacă îi sunt bunici. Dar cum conceptul privind trecerea timpului este confuz pentru un copil, nu ar trebui să ne simţim ofensaţi când ne cataloghează drept persoane bătrâne.

Consensul general este că atunci când ai 60 de ani te încadrezi în categoria persoanelor în vârstă. Mai exact, vârsta pensionării, 65 ani, general acceptată, este adesea folosită ca reper în sondaje, dar şi vârsta la care o persoană este considerată pensionară, şi de aceea, bătrână.

Percepţia vârstei

O trecere în revistă a sondajelor realizate în SUA şi Marea Britanie arată că majoritatea adulţilor peste 50 de ani, se simt în medie cu cel puţin 10 ani mai tineri decât vârsta din buletin.

O treime dintre cei cu vârste cuprinse între 65 şi 74 ani spun că se simt cu 10-19 ani mai tineri, şi o şesime dintre cei de 75 ani şi peste spun că se simt cu 20 de ani mai tineri.

În medie, repondenţii din sondaje spun că bătrâneţea începe la 68 de ani. Dar doar câteva persoane peste 65 ani sunt de acord cu acest lucru, spunând că bătrâneţea începe la 75 de ani. Repondenţii sub 30 de ani au spus că vârsta de 60 ani marchează începutul bătrâneţii. 

Speranţa de viaţă

Pentru japonezi, speranţa de viaţă este 85 de ani, iar cei care admit că sunt bătrâni au de la 75 de ani în sus. În schimb, în Swaziland, speranţa de viaţă este 49 de ani, motiv pentru care cei până în 40 de ani sunt consideraţi bătrâni. 

În Anglia, speranţa de viaţă la bărbaţi este 84 de ani, iar la femei 86 ani. În Ţara Galilor, speranţa de viaţă la bărbaţi este 83 de ani, iar la femei 85. Cele mai recente estimări arată că în Scoţia, băieţii născuţi în 2014 vor trăi în medie 77,4 ani, iar fetele 81,4 ani.

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră