Încălțăminte sport din gumă de mestecat recuperată de pe asfalt. La Amsterdam se poate! (VIDEO)

19 Sep 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Încălțăminte sport din gumă de mestecat recuperată de pe asfalt. La Amsterdam se poate! (VIDEO)

De obicei, guma de mestecat este sub talpa pantofilor. Se lipește, pentru că a fost mestecată și aruncată pe jos.

Ne scoate din minți, așa, lipită pe talpă, cum rămâne până reușim să o îndepărtăm.

Nimeni nu și-o imaginează în pantofi decât eventual ca pe o glumă proastă făcută de cineva.

Și totuși, guma de mestecat este materialul principal al tălpilor Gumshoe, niște încălțări sport, fabricate din gumă reciclată!

Municipalitatea din Amsterdam, oraș exasperat de numărul mare de gume de mestecat aruncate pe străzi, pe te miri unde, a decis să acționeze cumva pentru a sensibiliza cetățenii în privința acestei surse penibile de poluare, care, anual, reprezintă 1.500 de tone de deșeuri adunate de serviciile municipale de curățenie din Olanda.

O operațiune de recuperare care costă mult, și care, pentru a evita aceste costuri, ar avea nevoie de puțin spirit civic. Iată de ce agenția de marketing a orașului Amsterdam a avut ideea de a concepe încălțăminte sport reciclând guma de mestecat.

Gumdrop, o companie britanică specializată în reciclarea acestui tip de produs, a conceput un proces de obținere a materiei numite Gum-Tec.

Compania Gumdrop produce mai mult mobilier urban cu acest material, printre care și coșurile de gunoi care sunt apoi vândute municipalităților.

Dar municipalitatea din Amsterdam a avut o idee diferită. Tălpile încălțărilor Gumshoe sunt produse cu această Gum-Tec, dar restul pantofului este din piele.

Pentru patru tălpi este nevoie de un kilogram de gumă de mestecat. Iar din cantitatea recuperată de pe străzile orașului se pot face sute de astfel de tălpi.

Turiștii și locuitorii Amstedamului pot achiziționa perechea la prețul de 199 de euro. Pantofii sunt disponibili în culorile negru, roșu sau frez, culoarea gumei de mestecat.

De altfel, reamintește journaldugeek.com, ideea reciclării materialelor poluante pentru fabricarea de încălțăminte nu este o premieră.
În 2016, Adidas a produs bascheți din fire de pescuit.

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră