Hugh Jackman, Wolverine: ”Nu sunt un tip drăguț!”

05 Ian 2023
Hugh Jackman, Wolverine: ”Nu sunt un tip drăguț!”

În cel mai recent film al său, The Son, Jackman joacă rolul unui tată absent, dependent de muncă, care se străduiește să-și ajute fiul adolescent înstrăinat și extrem de deprimat. Rolul l-a schimbat pe Jackman, spune el, „ca bărbat, ca actor, ca tată, ca soț”. O astfel de pexperiență ar inspira o perioadă de introspecție pentru cei mai mulți părinți, cum ar fi Jackman, 54 de ani, și soția sa, actorul și producătorul Deborra-Lee Furness (au doi copii, Oscar și Ava) . De asemenea, spre sfârșitul producției, tatăl său a murit.

„Am fost apropiați”, spune Jackman. „Iată o modalitate grozavă de a descrie relația mea cu tatăl meu: am putea merge la Test cricket și ne-am simți confortabil stând împreună, iar pe parcursul unui test de șapte ore am vorbi timp de 20 de minute.” 

„Mama mea ne-a părăsit când aveam opt ani, așa că tatăl meu ne-a crescut”, spune el. „El m-a învățat valorile cele mai mari. Nu a fost niciodată interesat de lucruri precum faima și banii. El a fost mereu încurajator în ceea ce privește educația și a tratat bine oamenii și ți-a ținut cuvântul.” Tatăl lui, Chris, îl vizita pe platoul de filmare, unde stătea liniștit, făcând cuvinte încrucișate sau puzzle-uri sudoku, aruncând ocazional o privire la Jackman pentru a-i da cu degetul mare. „A văzut tot ce am făcut vreodată. Nu a spus niciodată un cuvânt rău despre nimic”, spune Jackman. „O mare parte din ceea ce sunt astăzi se datorează lui.”

Jackman l-a vizitat pe Chris în Australia cu puțin timp înainte ca filmările pentru The Son să înceapă la Londra. Tatăl său trăia cu Alzheimer de 12 ani și sănătatea lui se deteriora. Jackman știa că probabil era ultima vizită înainte de final. Când Chris a murit, Jackman a rămas la Londra pentru a termina de făcut The Son, parțial pentru că tatăl său era genul care nu pierde nicio zi de muncă și s-ar fi așteptat la același lucru de la fiul său, dar și pentru că filmul l-a ajutat să reziste.

„A fost un film despre vulnerabilitate, despre familie, despre generații și despre modul în care trecutul nostru ne informează despre cine suntem astăzi”, spune Jackman. Fiul explorează stăpânirea atotcuprinzătoare a depresiei, abordând teme importante, cum ar fi cicatricile divorțului, trauma generațională și bolile mintale severe. Preluarea unui astfel de rol expunător este aproape subversivă pentru un actor mai strâns asociat cu succesele de benzi desenate (a fost Wolverine al lui X-Men în nouă filme) și cu mașini de box office, cum ar fi The Greatest Showman și Les Misérables. Dar performanța lui Jackman este asigurată; a fost nominalizat la Globul de Aur și este î cărți pentru un Oscar.

Ca urmare a pandemiei, Jackman nu a mai jucat de câțiva ani când a început să filmeze și încă trăia într-o bulă Covid cu familia sa. „A fost dificil din punct de vedere tehnic. A fost dificil din punct de vedere emoțional. Și pur și simplu am lăsat un pic timpul să-și spună cuvântul” spune el. „Veau să transmit lucruri din educația mea. Grijile mele ca tată.” A început să experimenteze nopți nedormite. „Este un lucru nou pentru mine. Mă gândeam la asta și visam la asta.”

Dar a fost și o experiență iluminatoare. „Am crescut într-o familie numeroasă cu dificultăți și unele probleme de sănătate mintală”, spune el. După ce am făcut filmul, „am înțeles complicațiile din jurul lui și că s-ar putea să mă fi primit cu unele judecăți despre comportamentele anumitor oameni”. Acum, el este „mult mai puțin judecător în privința asta”. A început terapia în timpul filmărilor.

Timpul lui Jackman pe The Son i-a schimbat și perspectiva asupra educației parentale. „Am crezut că treaba mea este să proiectez încredere și siguranță”, spune el. „Și există un element din asta, cred că este adevărat. Dar cred că acum, mai ales pe măsură ce sunt mai în vârstă... să fiu mai deschis cu privire la vulnerabilitatea mea, să-i las pe ei să înțeleagă ce se întâmplă în mine, este ceva ce am învățat și aș face-o altfel acum.”

Mai este ceva pe care ar face altfel? „M-aș fi mutat mai puțin”, spune el. „Dar m-am gândit – eu și Deb ne-am gândit – la acea vreme: fac filme; cel mai mic dintre cele două rele este să ai pe toți împreună. Nu sunt 100% sigur, dar uneori stabilitatea poate fi mai benefică.” Ar fi fost și el mai selectiv în alegerea rolurilor. „A existat o perioadă în care lucrurile s-au aliniat pentru mine și am simțit de genul: trebuie să profit de această ocazie. Dar mă uit înapoi acum și mă duc: ai fi putut să te relaxezi complet acolo și totul ar fi fost bine.”

Jackman a crescut în Sydney, cel mai mic dintre cei cinci frați, cu părinți britanici care au emigrat în anii 60. A fost o copilărie „ocupată”. În adolescență, Jackman era slăbănog (porecla lui era Sticks), activ și „în general băiatul bun”, cu excepția unei scurte perioade de neliniște în adolescent, când „le spunea profesorilor să-i dea și toate astea”.

O vreme, a fost și foarte religios, ca și părinții săi, care erau creștini devotați. „Am fost la o școală pentru băieți, așa că biserica a fost foarte la îndemână, pentru că acolo am ajuns să întâlnesc fete. Dar eram cu adevărat interesat de asta. Și apoi perspectiva mea s-a lărgit puțin până la vârsta de 16 ani.” El nu mai este religios, dar se descrie ca fiind spiritual („mai mult un universalist”).

Alte stiri din Life style

Ultima oră