Germania: Viaţa la ţară, cu panouri solare şi biomasă. Noi suntem tranziţia energetică, nu avem nevoie de Putin!

10 Feb 2018 | scris de Istvan Deak
Germania: Viaţa la ţară, cu panouri solare şi biomasă. Noi suntem tranziţia energetică, nu avem nevoie de Putin! Galerie foto (9)

Ca jurnalist, nici nu ştii la ce categorie să-i încadrezi. Life-style, pentru că au ales să trăiască altfel, să-şi facă un bine lor şi societăţii? La capitolul business, pentru că au viziune şi gândesc în bani peste bani, care să facă bani? Ba chiar şi la politică externă ar merge, mai ales dacă stai să le asculţi strategiile.

Ei sunt tranziţia energetică, aşa cum le şi place să se prezinte. Comunităţi locale din Germania care au ajuns exemplu pentru mulţi în materie de inovaţie a propriului standard de viaţă.

Căci în Germania, comunităţile locale sunt cele care au făcut paşi mari în materie de tranziţie energetică, iar unele localităţi (sate) se bazează în prezent 100% pe energegia regenerabilă.

I-am cunoscut la ei acasă, cu ocazia unui tur de presă organizat de Adelphi-Berlin şi de European Climate Initiative (EUKI), organism guvernamental german.

Neuerkirch şi Külz sunt mici sate din vestul Germaniei, cu 300, respectiv 500 de locuitori, dar cu iniţiative invers proporţionale, ca importanţă, cu dimensiunile localităţilor. 

Cele două sate se află în landul Renania-Palatinat, care se prezintă drept pionier în materie de tranziţie energetică. Regiunea fiind cunoscută pentru parcul său eolian, deja produce în beneficiul comunităţilor locale. Acestea primesc anual sute de mii de euro pentru că îşi închiriază terenurile operatorilor turbinelor eoliene. Operatori care sunt, la rândul lor, sprijiniţi cu subvenţii naţionale, căci tranziţia energetică, în Germania, este obiectiv naţional, prevăzut în planul de guvernare şi negociat, ca atare, la orice discuţie pentru formarea Guvernului, cum şi este cazul în prezent.

"Noi nu avem nevoie nici de Putin, nici de Arabia Saudită, ca să ne asigure energia", declara, mândru, primarul din Neuerkirch, Volker Wichter. Pe bună dreptate. Te uiţi în jur, şi vezi parcul eolian zâmbind după lumină, panouri solare strălucind frumos aliniate, iar reţeaua de încălzire pe bază de biomasă duduie în voie.

Uşor nu le-a fost investitorilor să convingă populaţia. Existau temeri că eolienele vor afecta populaţia de păsări, dar şi că vor deranja cu zgomotul pe care îl vor produce.

La Mastershausen, orăşel cu 1.000 de locuitori, fostul primar Toni Christ a povestit că a făcut apel la experţi, pentru a se asigura că nu există pericole de acest gen, că impactul asupra mediului este infim. 

Acum câţiva ani, municipalitatea a investit 64 de milioane de euro în energie regenerabilă. Investitorii au construit 14 turbine eoliene în valoare de 50 de milioane de euro şi câteva centrale solare, în valoare de 11 milioane. Legăturile la reţea au costat 3 milioane de euro.

Acum, în baza unui contract pe 25 de ani, oraşul beneficiază de cel puţin 260.000 de euro anual din închirierea terenului şi energia produsă. Veniturile pot creşte până la 350.000 de euro, în funcţie de forţa soarelui sau a vântului.

Mastershausen a utilizat banii produşi pentru finanţarea construcţiei unei reţele de Internet rapid, de şosele, terenuri de joacă şi a unei biblioteci. Primăria sprijină cu bani familiile cu nou-născuţi şi finanţează tranziţia energetică prin subvenţii pentru izolarea termică a locuinţelor şi transportul public.

Au venit chiar şi familii din Anglia şi Olanda şi s-au mutat acolo. Graţie reţelei de Internet rapid, a transportului local bine pus la punct, mulţi pot lucra chiar şi de la domiciliu.

Unele localităţi germane au chiar propriile centrale electrice regenerabile. 

Wolfhagen, din landul vecin Hessa, dispune de o centrală fotovoltaică de 10 MW, cea mai mare din Bundesland, şi de un parc eolian de 12 MW, dar şi de energie hidrolectrică.

Wolfhagen este alimentat 100% cu energii regenerabile din 2014. Oraşul este conectat şi la reţeaua regională, care aprovizionează majoritatea celor 13.500 de locuitori şi susţine energiile regenerabile care depind de timp. Pe bază anuală, oraşul este exportator net de electricitate.

La Mörsdorf, abia când vezi că în parcarea special amenajată se aliniază maşinile şi bicicletele, în faţa clădirii care găzduieşte un restaurant şi punctul de informaţii pentru turişti, te prinzi, dacă nu cumva erai informat dinainte, că ai nimerit într-un nou obiectiv turistic al Germaniei.

Nou, căci inaugurarea în octombrie 2015 a unui pod din cabluri metalice, cu o lungime de 360 de metri, suspendat la 100 de metri deasupra unei văi, unde curge un pârâu, în canionul Geieralay, a făcut din Mörsdorf o atracţie pentru familii, grupuri, indivizi. Şi încă una gratuită, cu adrenalină garantată!

Autorităţile locale, care au finanţat o parte din construcţia din fonduri generate de energia eoliană, şi-au calculat că podul va promova traseele montane din zonă şi va atrage circa 180.000 de turişti pe an, furnizând astfel circa 2,5 milioane de euro economiei locale.

De altfel, pe drumul care leagă practic localitatea de pod (trebuie să vă înarmaţi cu răbdare şi să aveţi încălţări potrivite, căci aveţi de parcurs 1,8 kilometri, plus 1,8 kilometri la întoarcere, evident, pe jos) este plin de panouri care informează turiştii că investiţia a fost posibilă doar cu ajutorul încasărilor din proiectele de energie regenerabilă. Ah, şi, deloc de neglijat, toată zona beneficiază de acoperire Wi-Fi, cu Internet la viteză bună, gratis!

Dacă şi primarii din localităţile din România s-ar interesa de asta, ar afla că energiile regenerabile pot fi oportunităţi pentru schimbări structurale în zonele rurale. Cele enumerate mai sus sunt doar câteva dintre exemplele de reuşită din Germania. Dar, vorba unuia dintre interlocutorii noştri: "Tranziţia energetică funcţionează numai dacă oamenii sunt implicaţi direct". Şi dacă banii nu sunt subtilizaţi, am adăuga noi.

CREDIT FOTO: Tobias Vollmer/adelphi/AEE, Marina Constantinoiu/ miscareaderezistenta.ro

Alte stiri din Life style

Ultima oră