Furtună într-un pahar cu vin la Elysee. Preşedintele Franţei, sub tirul medicilor

06 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Furtună într-un pahar cu vin la Elysee. Preşedintele Franţei, sub tirul medicilor

Președintele Emmanuel Macron, care susţine obiceiul de a bea vin de două ori pe zi, a intrat în colimatorul unui grup de medici francezi, care avertizau luni că "văzută din ficat", licoarea este la fel de dăunătoare pentru sănătate ca orice altă băutură alcoolică, relatează telegraph.co.uk.

Macron a sprijinit deschis un celebru târg agricol anual, mărturisind că bea câte un pahar de vin la prânz și cină. El a promis, de asemenea, să nu înăsprească așa-numita lege Evin, care limitează publicitatea la băuturile alcoolice.

"Este o pacoste pentru sănătatea publică atunci când tinerii beau alcool sau bere şi apasă pe acceleratţe, dar acest lucru nu este valabil în cazul vinului", a spus Macron, adaugând că aceste critici nu ar trebui să-i văduvească pe francezi  de o veche plăcere.

Laudele pentru vin au fost concepute pentru a domoli furia producătorilor francezi, după ce ministrul Sănătății Agnès Buzyn, a avertizat că băuturile alcoolice sunt dăunătoare pentru sănătate.

"Populația franceză este lăsată să creadă că vinul îi protejează, că oferă beneficii pe care alte băuturi alcolice nu le au", a spus Buzyn, hematolog de profesie, într-un interviu televizat.

"Este fals. Din punct de vedere științific, vinul este un alcool ca oricare altul ", a spus ea. Pe fondul nemulţumirilor din regiunile cultivate cu viţă de vie, membrii cabinetului au fost trimiși să se exprime liric despre statutul special al vinului, împreună cu premierul Edouard Philippe. " Toată lumea acceptă că vinul trebuie băut cu moderaţie. Ca președintelui. . . ca milioanelor de oameni francezi, îmi place vinul", a susţinut premierul francez.

Un grup de nouă medici de top au afirmat luni, în Le Figaro, că ministrul Sănătății "a rămas singur într-un guvern care neagă dovezile științifice și pare mai sensibil la interesele alcoolului decât la binele general". "Ceea ce contează în ceea ce privește toxicitatea este cantitatea de alcool băut", au scris ei. "Văzut din ficat, vinul este într-adevăr alcool".

Cât privește afirmația lui Macron că adevărata nenorocire este atunci când alcoolul este consumat la chefuri, medicii au subliniat că "vinul reprezintă 60% din consumul de alcool", care "ucide 50.000 de oameni pe an" în Franța.

Țara a cerut un "plan național de alcool" pentru a face față problemelor sale legate de consumul de alcool, au afirmat ei, menționând că 60% dintre francezi susţin înăsprirea regulilor privind consumul.

Doctorii se confruntă în mod clar cu o sarcină dificilă, dacă e să ne luăm după un articol publicat în același ziar de Natacha Polony, care a lăudat poziția lui Macron. În timp ce "nimeni nu știe" dacă politicile sale vor da roade în alte domenii, ea a scris: "Pentru prima dată după mulţi ani, un președinte francez îndrăznește să reabiliteze consumul zilnic și rezonabil de vin".

În timp ce predecesorii lui au manifestat un interes scăzut faţă de vin - Jacques Chirac prefera berea, Nicolas Sarkozy, ceaiul, iar François Hollande a vorbit puțin despre acest subiect - Macron este un cunoscător.

În timpul campaniei prezidențiale, el a identificat corect un Bordeaux Blanc și un Côteaux d'Aix en Provence la o degustare de vinuri în orb, organizată de revista franceză Terre de Vins. La provocarea finală, Macron a confundat un Château Pape-Clément 2005 cu un Paullac - deși ambele vinuri sunt din Bordeaux.

Într-un videoclip, Macron a spus că "am fost crescut de bunicii mei care spuneau: Vinul roșu este un antioxidant ".

Sursa foto: Le Point

Alte stiri din Life style

Ultima oră