Deshumarea lui Dali: Celebra mustaţă a pictorului, conservată perfect

21 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Deshumarea lui Dali: Celebra mustaţă a pictorului, conservată perfect

Autorităţile spaniole au anunţat că trupul celebrului pictor Salvador Dali a fost exhumat, fiind prelevate mai multe mostre necesare pentru analiza ADN într-un proces de paternitate, relatează sbs.com.au. 

Au fost recoltate unghii, păr, şi două oase lungi din trupul îmbălsămat al lui Dali, după ce un judecător din Madrid a decis luna trecută că numai un test ADN poate pune capăt procesului de paternitate. 

Pilar Abel, 61 de ani, ghicitoare în cărţi de tarot, susţine că este fiica artistului după ce mama sa ar fi avut o relaţie cu Dali pe când se afla în Figueres, oraşul natal al pictorului. El s-a reîntors mai târziu în acest oraş cu soţia sa rusoiacă, Gala. Dali a fost înmormântat în Dali Museum Theater după ce a decedat în 1989, la vârsta de 84 de ani.

Experţii criminalişti au deschis sicriul joi noapte, într-o operaţiune deloc uşoară, fiind nevoie de folosirea unor scripeţi pentru a ridica piatra de mormânt de 1,5 tone.

Lluis Penuelas Reixach, secretarul general al fundaţiei Gala Dali, a declarat că rămăşiţele lui Dali sunt bine conservate, mumificate după procesul de îmbălsămare de acum  27 de ani. 

Chiar şi carismatica mustaţă a lui Dali a supravieţuit trecerii timpului şi a rămas în poziţia clasică 10 şi 10 a acelor de ceasorinic, a mai spus Penuelas.

Conform autorităţilor judiciare, numai cinci persoane - un judecător, trei medici legişti  şi un asistent-  au avut permisiunea de a supraveghea colectarea probelor, în semn de respect şi pentru a evita orice contaminare.

Reprezentanţii fundaţiei care administrează averea lui Dali spun că probele aduse de  Pilar Abel au fost insuficiente pentru a justifica deshumarea şi că vor continua bătălia pentru anularea testului de paternitate.

Înainte de a începe deshumarea, telefoanele mobile au fost strânse şi depozitate şi s-au luat măsuri pentru a împiedica fotografiatul sau filmatul cu ajutorul dronelor.  Probele biologice recoltate au fost duse la un laborator din Madrid pentru a fi analizate, proces care ar putea dura săptămâni. 

Dacă Abel va avea dreptate, ea poate revendica un sfert din averea lui Dali pe care pictorul a donat-o statului spaniol, conform avocatului  Enrique Blanquez. Nu există în prezent o estimare a valorii acesteia.

Alte stiri din Life style

Ultima oră