De ce whisky e mai bun diluat cu apă?

18 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
De ce whisky e mai bun diluat cu apă?

Există un motiv pentru care whisky este diluat cu apă înainte de a fi îmbuteliat. Același motiv, de asemenea, face ca mulți amatori de whisky să adauge câteva picături de apă în pahare care fac ca gustul de whisky să fie mai bun. Dar de ce este așa?, se întreabă sciencedaily.com.

Cercetătorii Björn Karlsson și Ran Friedman de la Universitatea Linnaeus au dat un răspuns la această întrebare. Whisky este o băutură complicată din punct de vedere chimic. După maltare, măcinare, fermentare, distilare și maturare, timp de cel puțin trei ani în butoaie de stejar, whisky-ul este îmbuteliat.

Cu toate acestea, mai întâi se diluează, în mod obișnuit, la aproximativ 40% din volumul alcoolului, prin adăugarea de apă, care modifică semnificativ gustul. Din același motiv, amatorii de whisky adaugă adesea puțină apă în pahare.

Dar de ce şi cum apa imbunatateste gustul whisky-ului? Până de curând, nimeni nu a putut să răspundă la această întrebare, dar acum Björn Karlsson și Ran Friedman, cercetători în chimie de la Universitatea Linnaeus, au rezolvat puzzle-ul care ne va ajuta să înțelegem mai bine calitățile chimice ale whisky-ului.

"Gustul whisky-ului este legat în primul rând de așa-numitele molecule amfipatice, care sunt alcătuite din părți hidrofobe și hidrofile. O astfel de moleculă este guaiacolul, o substanță care se dezvoltă atunci când cerealele sunt uscate cu fum de turbă atunci când se prepară whisky de malț. Aroma de fum a whisky-ului ", explică Karlsson.

Karlsson și Friedman au facut simulări pe calculator ale amestecurilor de apă / etanol în prezența guaiacolului pentru a studia interacțiunea. Ei au descoperit că guaiacolul a fost asociat preferențial cu molecule de etanol și că în amestecurile cu concentrații de etanol până la 45% guaiacol este mai probabil să fie prezent la interfața lichid-aer decât în ​​cea mai mare parte a lichidului.

"Acest lucru sugerează că, într-un pahar de whisky, guaiacolul va fi așadar găsit aproape de suprafața lichidului, unde acesta contribuie atât la mirosul, cât și la gustul spiritului. În mod interesant, o diluție continuă până la 27% a dus la o creștere a Guaiacol la interfața lichid-aer. Un procent crescut, de peste 59%, a avut efectul opus, adică etanolul a interacționat mai puternic cu guaiacolul, conducând molecula în soluție departe de suprafață ", continuă Friedman.

În combinație, aceste constatări sugerează că gustul și aroma guaiacolului și compușii asemănători în whisky sunt potenţate când băutura este diluată înainte de îmbuteliere, iar acest gust poate fi mai pronunțat în cazul diluării ulterioare în sticlă. Deci, care este numărul optim de picături de apă care se poate pune în whisky?

"Cum percepem gustul și aroma, ţine de fiecare individ în parte. Unii oameni aleg să adauge cuburi de gheață în whisky, să-l răcească și să-i dea un gust mai moale. Pentru a trăi cea mai bună experiență ", concluzionează Karlsson.

Alte stiri din Life style

Ultima oră