De ce dă vinul roşu dureri de cap. Sau bătăi de cap!

09 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
De ce dă vinul roşu dureri de cap. Sau bătăi de cap!

Durerea de cap după consumul de vin roșu nu e ceva ieşit din comun, dar nimeni nu i-a găsit până acum nicio explicație. Iată însă câteva teorii menite să lămurească misterul, conform health.harvard.edu.

O teorie susține că de vină este histamina, un compus din coaja boabelor de struguri. Vinul roșu conține mai multă histamină decât cel alb, deoarece este produs din întregul strugure (inclusiv coaja), nu doar din suc. Unii oameni nu au o enzimă care descompune histamina în intestinul subțire. Alcoolul inhibă, de asemenea, enzima, astfel încât combinația poate crește nivelul de histamină din sânge, care poate dilata vasele de sânge și provoca dureri de cap.

Taninii, un alt constituent al coajii de struguri, ar putea fi vină. Taninurile sunt substanțe din plante care dau aromă vinurilor roșii și conțin antioxidanți. Dar, de asemenea, stimulează eliberarea serotoninei, un neurotransmițător, care, la un nivel ridicat poate provoca dureri de cap la unii oameni. Alte substanțe din plante (cum ar fi polifenolii) pot fi, de asemenea, o cauză.

Unii experți consideră însă că sulfiții, un conservant din vin, sunt de vină. Dar sensibilitatea la sulfiţi provoacă mai degrabă probleme de respirație decât dureri de cap. În plus, multe vinuri albe și alimente conțin, de asemenea, sulfiţi.

Acești potențiali vinovaţi variază de la un vin la altul, deci dacă nu doriți să renunțați complet la vinul roșu, puteți încerca diferite branduri sau soiuri de struguri pentru a vedea cum vă afectează. Când încercați un vin roșu nou, gustaţi-l înainte cu o jumătate de oră de a-l bea efectiv. Dacă vă dă dureri de cap, se va întâmpla în decurs de 15 minute.

Orice băutură alcoolică poate dilata vasele sanguine din creier și poate provoca dureri de cap. Evitați să beți vin, bere sau lichior pe stomacul gol sau atunci când sunteți deshidratat. Încercați să beți un pahar de apă între paharele de vin. Și limitați consumul de vin. Un pahar pe zi este cel mai sănătos. Dacă beţi mai mult, lasaţi între ele cel puțin o oră.

Alte stiri din Life style

Ultima oră