Cum sunt transformate în haine portocalele siciliene

24 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Cum sunt transformate în haine portocalele siciliene

De la modă la energie - cojile și semințele celor mai cunoscute citrice din Sicilia, banalele portocale, sunt folosite într-o serie de afaceri mai ecologice și mai sănătoase, relatează BBC.

În 2011, Adriana Santonocito era studentă la design în Milano, când i-a venit ideea de a face textile durabile din ceea ce era natural, abundent și aruncat la gunoi în orașul natal sicilian, Catania.

Provocarea ei a fost să găsească o modalitate de a folosi sutele de mii de tone de resturi din portocale. Datorită gândirii sale creatoare, acum se pot face articole de îmbrăcăminte, folosind fibre care provin din fructe.

Procesul chimic

Concepția Adrianei  Santonocito a pornit  de la o întrebare prezentată în disertația sa universitară. S-ar putea fabrica un fular de mătase de lux din produse secundare de citrice, care altfel ar fi aruncate sau date ca hrană la bovine?

Întrebarea a fost deosebit de relevantă în Sicilia, unde mii de tone de citrice sunt folosite pentru fabricarea sucurilor în fiecare an, generând cantități masive de deșeuri.  Ea a găsit răspunsul la întrebare în laboratoarele universității și a obținut un brevet.

Se știa deja că celuloza poate fi extrasă din coaja de portocală. Dar Adriana Santonocito a descoperit că, folosind reactivi chimici, ar putea fi transformată în fire care ar putea fi vopsite și amestecate cu alte produse textile, cum ar fi bumbacul sau poliesterul.

Împreună cu colegul său universitar Enrica Arena, ea a înființat în 2014 Orange Fiber și a început să vândă materialul fabricanților de îmbrăcăminte.

În acest an, faimoasa  casă de modă italiană Salvatore Ferragamo a folosit ideea în colecția sa de primăvară-vară. Scopul a fost de a-și face cămășile, rochiile și bluzele, mai rezistente, prin mijloace sustenabile.

Orange Fiber, care are în prezent o echipă de 12 persoane, operează dintr-o fabrică locală de procesare a sucurilor, unde își produce materialul rezidual gratuit.

Afacerea este parțial sezonieră, funcționând în lunile anului în care lucrează fabricantul de sucuri. Dar odată ce crusta portocalie a fost transformată în celuloză, ea poate fi stocată pentru utilizare ulterioară. Antonio Perdichizzi, inițial investitor în Orange Fiber, declară că firma s-a oprit pentru că, spre deosebire de cele mai inovatoare start-up-uri din Italia, nu este digitalizată.

"Italia nu investește prea mult în inovare, dar ideile și abilitățile strălucitoare câștigă în ciuda lipsei de resurse", adaugă el. Rosario Faraci, profesor de afaceri, economie și management la Universitatea din Catania, declară că firma este un exemplu în care "creativitatea și spiritul antreprenorial" creează noi locuri de muncă și întreprinderi în regiune.

Fibre, nu grăsime

Portocalele ar putea face, de asemenea, produsele de patiserie mai sănătoase și să le ajută să rămână mai proaspete, datorită unei noi proceduri care le transformă într-o făină inovatoare, fără grăsimi. Noua tehnică este în prezent testată la Universitatea din Catania și rezultatele sunt încurajatoare.

În prezent, aproape toți brutarii folosesc grăsimi, cum ar fi untul sau margarina. Dar, potrivit cercetării, jumătate din această grăsime ar putea fi înlocuită cu făină obținută din șorici, semințe și o parte din pasta neutilizată la fabricarea sucurilor.

La fel ca și Orange Fiber, cercetătorii obțin materiile prime de la producătorii de sucuri locale. Ei spală coaja pentru a elimina aroma amară, apoi o usucă, o procesează și albesc ceea ce rămâne.

Salvatore Barbagallo, profesor de agricultură la Universitatea din Catania, spune că făina este "perfect sustenabilă" și nu costă aproape nimic pentru a fi produsă. De asemenea, nu are nici un impact asupra gustului și a mirosului alimentelor care o conțin.

Alte stiri din Life style

Ultima oră