Cum s-a încheiat disputa pe celebrul selfie cu maimuţa

12 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Cum s-a încheiat disputa pe celebrul selfie cu maimuţa

După ce un macac cu creastă pe nume Naruto şi-a făcut un selfie, folosind camera fotografului britanic David Slater, s-a iscat o dispută între acesta, grupul pentru drepturile animalelor PETA, Wikipedia și platforma Blurb, relatează alphr.com.

Slater a spus că drepturile pentru fotografie ar trebui să fie ale lui și că a pierdut 10 000 de lire sterline de venituri potențiale după ce imaginea a devenit domeniu public pe Wikipedia.

În 2014, Oficiul pentru Drepturile Omului din SUA a decis în favoarea Slater - Wildlife Personalities, actualizându-şi regulile și practicile pentru a clarifica faptul că fotografiile și alte lucrări creative nu sunt supuse dreptului de autor dacă au fost produse de animale, plante sau alte părți ale naturii, sau de "ființe divine sau supranaturale".

Cu toate acestea, PETA a intentat proces împotriva lui Slater și a cerut unei instanțe federale din SUA să declare că Naruto este proprietarul drepturilor de autor. 

După aproximativ doi ani de bătălii în instanță, cazul a fost rezolvat amiabil, Slater fiind de acord să doneze 25% din veniturile viitoare obținute din selfie-ul maimuței pentru organizațiile de caritate care protejează habitatul lui Naruto și altor macaci cu creastă.

"PETA și David Slater sunt de acord că acest caz ridică probleme importante legate de extinderea drepturilor legale pentru animalele ne-umane, un scop susţinut de ambii, care își vor continua activitatea pentru a atinge acest obiectiv", se arată într-o declarație comună a celor două părți.

În acest caz, se pare că atât Slater, cât și Naruto vor beneficia de selfie, deși PETA notează că va continua să lupte în instanțe pentru a stabili drepturi pentru animale, inclusiv asupra acelor cu "creații proprii".

.

Alte stiri din Life style

Ultima oră