Cum arătau femeile din Epoca de Piatră

25 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Cum arătau femeile din Epoca de Piatră

Un sculptor a reuşit imposibilul, reconstituind cu ajutorul unor oase descoperite într-o peşteră grecească, chipul unei tinere femei care a trăit în Epoca de piatră. Ea nu seamănă nici pe departe cu Wilma sau Betty din Familia Flintstone.

De două decenii, sculptorul Oscar Nilsson încearcă să recreeze persoanele care au populat istoria. Din studioul său din Stockholm, a adus la viață bărbații și femeile Viking, o regină Wari de 1200 de ani din Peru și oameni care au coborât de pe Vasa, o navă din secolul al XVII-lea, care s-a scufundat în portul Stockholm la câteva minute după prima sa calătorie.

Ultima sa reconstrucție, dezvăluită săptămâna trecută la Muzeul Acropole din Atena, este sculptura unei femei de 18 ani numită Avgi (foto), ale cărei oase au fost găsite în peștera Theopetra din Grecia.

 

În anii 1990, arheologii au excavat oasele unei tinere de la sfârșitul epocii de piatră, datând din jurul anului 7000 BC. Ortodontista Manolis Papagrigorakis a condus recent efortul de reconstituire a imaginii tinerei, pe care a botezat-o după zorii ("avgi") civilizației, dându-i această sarcină lui Nilsson.

Sculptorul nu putea lucra cu craniul fragil, original, deci primul pas era de a obţine o copie sintetică a rămășițelor scheletice realizate cu o imprimantă 3D. Apoi, el a adunat informații de la oamenii de știință care au studiat oasele pentru a determina factori precum vârsta, sexul, etnia și greutatea specimenului.

Cu acești parametri, Nilsson spune că şi-a făcut o idee despre cât de groase trebuie să fie carnea și mușchii în anumite puncte ale feței și a sculptat straturi de lut, reconstruind fiecare mușchi.

Dacă numai oamenii de știință pot oferi date despre oameni studiind oasele, Nilsson le adaugă caracteristici pentru a-şi face creaţiile mai realiste - urechi, ochi protetice, păr și piele siliconică.

"Este necesar să avem impresia că există ceva în spatele ochilor, că are, de fapt, un suflet", a spus Nilsson.

El a subliniat că nu dorește ca astfel de creații să pară personaje sau stereotipuri. "Adesea, când mergeți la un muzeu și citiți textul și vedeți, probabil, un craniu, nu aveți contact social cu istoria", a spus Nilsson. "Dar istoria este alcătuită din oameni, iar întâlnirea cu acești oameni aduce istoria la viață", a mai spus sculptorul.

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră