Cum alungăm stările depresive

19 Apr 2019 | scris de Bianca Maria Drug
Cum alungăm stările depresive

Când te afli într-o stare depresivă, tot ceea ce dorești este să te eliberezi de apăsare și de tristețea profundă. Primele încercări de a ieși din stare sunt, de obicei, fără rezultat.

Încerci să zambești sperând că mimica te va ajuta să determini creierul să creadă că starea ta este una de fericire. Însă, creierul pare a ști că te afli într-o situație din care nu ieși doar pentru că vrei. 

Majoritatea oamenilor trec prin aceasta experiență. Cauzele pot fi multiple: de la un dezechilibru chimic în creier, până la probleme reale întâmpinate în viața de zi cu zi;  de la ideile limitative pe care ni le-am format în timp până la concurența pe care presiunea socială ne face să o simțim față de alți oameni. Stările depresive sunt aproape inevitabile în anumite momente. 

Această realitate trebuie conștientizată. Trebuie acceptat faptul că există momente de vulnerabilitate. De asemenea, trebuie evitată obsesia fericirii. Este importantă disjungerea situațiilor - durerea cauzată de unele evenimente tragice și problemele vieții obișnuite, în care lucrurile nu pot fi mereu perfecte..

Există câteva secrete care ajută, dacă nu la alungarea stării depresive, cel puțin la scăderea intensității ei. 

Serotonina

Starea depresivă presupune și un dezechilibru chimic la nivel cerebral. Medicina nu a descoperit încă natura precisă a acestui dezechilibru chimic, dar se știe că alimentele și suplimentele care cresc nivelul de serotonină ajută la diminuarea simptomelor. Serotonina este un neurotransmițător numit și „substanța stării de bine”.

Alimentele care cresc cel mai rapid buna dispoziție sunt cele pe bază de carbohidrați: ciocolata, fructele - în special bananele, orezul, cartofii, pâinea, pastele, cerealele integrale, fasolea, leguminoasele.

Mai ajută: ardeiul iute, verdețurile, lactatele, cafeaua, nucile, alunele și semințele - cu precădere, semințele de in, pestele, carnea de curcan. Cele mai eficiente sunt ciocolata și fructele. 

Pe de altă parte, trebuie ținut cont de faptul că atât carbohidrații buni, cât și cei răi  sporesc starea de bine, asa că se impune o selecție.

Ciocolata neagră este preferabilă celei cu lapte - la fel, cartofii fierți în coajă sau copți sunt preferabili celor prăjiți. Carbohidrații buni eliberează mai lent glucoza, ceea ce oferă o stare de bine pe termen mai lung.

Micul dejun este foarte important. Ideal este ca acesta să fie asociat cu fructe, smoothie de fructe sau sucuri proaspete care aduc energie, vitamine și un zahăr de calitate, ceea ce ajută la evitarea dezechilibrelor chimice din creier.

Altfel, creierul este privat de glucoza care îi asigură buna funcționare și se poate instala sentimentul de deprimare. Micul dejun este  important și pentru creier, nu doar pentru stomac.

Suplimentele nutriționale ajută la creșterea nivelului de serotonină. Combinația de magneziu și vitamina B6 ajută la funcționarea optimală a sistemului nervos și sporește buna dispoziție.

Muzica

Ascultă muzică. Alcătuiește-ți un playlist cu piese vesele sau care te fac să vibrezi, să-ți dorești să dansezi. Veselia și buna dispoziție trebuie să fie cuvintele de ordine. Muzica este un medicament pentru suflet, are o extraordinară forță tămăduitoare.

Sportul 

Chiar dacă nu ești genul sportiv, trebuie să faci mișcare. Începe prin a respira profund aerul de afară. Apoi, încearcă să mergi în ritm alert. Exercițiile fizice elibereaza endorfinele, care dau starea de bine. În plus, alungă energiile negative.

Găsește-ti utilitatea

O persoană aflată într-o stare depresivă are un puternic sentiment de inutilitate. Are impresia că viața sa nu mai are rost și se izolează. 

Adoptă atitudinea opusă. Ajută pe cineva care are nevoie de tine sau fă ceva care te pasionează și, în același timp, poate ajuta un alt om. Fă-i, astfel, viața mai frumoasă. Timpul și energia trebuie folosite benefic, nu în detrimentul nostru. Uneori, putem aluneca în stări depresive din lipsa unei cauze căreia să ne dedicăm.

Confesează-te cuiva

Destăinuie-i cuiva apropiat ce te frământă. Uneori, sunetul propriei voci care exprimă gândurile ajută la identificarea unor soluții care pot determina dispariția disperării și stării depresive.

De cele mai multe ori, a te sfătui cu o persoană apropiată ajută la găsirea de soluții. Totdeauna, însă, destăinuirea în astfel de situații face bine. Comunicarea cu persoanele apropiate ajută la reducerea stresului.  

Întrebări potrivite

Adresează-ți întrebări care să te ajute să depășești starea depresivă. Este preferabil ca întrebările și răspundurile să fie scrise pe o hârtie sau într-o agendă. 

Prima întrebare: care este cauza stării mele depresive? 

Întrebarea poate părea banală, însă multe persoane nu știu de ce se află în starea respectivă. Doar resimt tristețe. Odată găsit răspunsul, rostește-l cu voce tare, apoi scrie-l. Astfel vei realiza că, uneori, motivul poate fi, după caz, banal, inutil, depășit, pueril, ridicol. 

Continuă să-ți pui întrebări. 

Am identificat adevăratul motiv al stării sau există altul, ascuns în spatele lui? 

Problema va mai avea importanță peste un an, peste cinci ani? 

Ce pierd rămânând într-o stare depresivă? Ce câștig dacă ies din ea? 

Care dintre stări - depresivă/nondepresivă- mă ajută să-mi ating țelul în viață? 

Am nevoie de ceva din exterior pentru a atinge starea de fericire? 

În realitate, nu e nevoie de nimic în plus față de ce ai pentru a te bucura de viață. Ieși din casă, plimbă-te, privește natura. Privește în jur pentru a vedea că lumea are nevoie de tine. Viața este frumoasă și trebuie trăită cu iubire. 

Alte stiri din Life style

Ultima oră