Concluzia unei studente din Austria după o lună la Cluj: Sunteți mai buni într-un singur lucru

10 Feb 2022 | scris de Istvan Deak
Concluzia unei studente din Austria după o lună la Cluj: Sunteți mai buni într-un singur lucru

Programul Eramus permite multor tineri din Europa să studieze un semestru în străinătate. Nu puțini sunt cei care aleg România. Așa a ajuns și Lisa Hackl din Austria să studieze anul acesta la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

După o lună petrecută într-un cămin din Cluj-Napoca, studenta de la științele comunicării trage câteva concluzii clare despre țara noastră.

“Repede am ajuns să împart o ceașcă de cafea cu vecini de cameră din Maroc. Un sud-corean pregătește o cina internațională. Pe culoar se vorbesc 20 de limbi diferite. 20 de nații diferite pe patru etaje, adică vreo160 de oameni de peste tot de pe mapamond. În ciuda diferențelor culturale, conviețuirea funcționează fără probleme și cu respect reciproc”, susține ea.

Cât despre România, Lisa și-a format deja o părere destul de clară. “Viața în România este precum cea din cămin. Lângă vile extravagante stau case cu  acoperișuri din tablă și fântână manuală în curte. Pe stradă, mașini de lux depășesc căruțe trase de cai. Și în oraș observi contrastele. Clădiri în stilbaroc, precum cele din Viena, sunt sugrumate de blocuri socialiste. România se împarte între modern și tradițional.

O țară care face pași mari și mici în același timp. Tot timpul apar biserici noi, de confesiuni diferite, ba o biserică ortodoxă cu pereți exteriori pictați, ba o sinagogă evreiască, ba o biserică catolică. Unele sunt construite de la zero, altele doar renovate, nu întâmplător în condițiile în care 97% din populația România se declară credincioasă.  

De aici izvorăște mentalitatea conservatoare. Drepturile femeilor și egalitatea de șanse sunt teme complicate. Dar se și mișcă destul de mult, mulți tineri foarte motivați sunt activi pentru viitor mai bun și o politică mai corectă. Protestele la adresa corupției din guvern continuă de peste un an în București. Se protestează la adresa unei legi neconstituționale, care probabil tot va trece. Într-un singur lucru pare că țara a devansat Austria: din 2016 este interzis fumatul în localuri”, a încheiat Lisa Hackl, pentru tips.at.

Alte stiri din Life style

Ultima oră