Coaliţie împotriva săpunurilor şi gelurilor antimicrobiene. Avertismentul a 200 de oameni de ştiinţă

20 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Coaliţie împotriva săpunurilor şi gelurilor antimicrobiene. Avertismentul a 200 de oameni de ştiinţă

200 de oameni de ştiinţă cer noi restricţii împotriva compuşilor chimici antimicrobieni din săpunuri şi alte produse de îngrijire personală. Lor li s-au alăturat profesioniști din domeniul medical, relatează washingtonpost.com.

Ei au cerut marţi comunității internaționale să restrângă în continuare producția și utilizarea a două substanțe chimice - triclosan și triclocarban - citând o "cercetare extensivă" care arată potențiale efecte negative ale acestora.

Într-o declarație publicată în revista Environmental Health Perspectives, aceștia au spus că substanțele chimice, care sunt utilizate de zeci de ani, ar trebui folosite numai atunci când există un "beneficiu de sănătate bazat pe dovezi".

"Este nevoie de o mai mare transparență în formulele de produse și, înainte ca un antimicrobian să fie încorporat într-un produs, ar trebui evaluat impactul pe termen lung al sănătății și al ecologiei", au susţinut oamenii de ştiinţă într-un comunicat.

Printre preocupările lor se află dovezile că cele două substanțe chimice persistă în mediu și pot fi toxice pentru viața acvatică și alte organisme. Există, de asemenea, îngrijorarea că acestea pot contribui la rezistența la antibiotice și antimicrobiene, care a creat lumea terifiantă a "superbugurilor" în care trăim astăzi.

Grupul a explicat că triclosanul și triclocarbanul sunt disruptori endocrini care pot afecta ciclurile hormonale și dezvoltarea. Chimicalele au fost, de asemenea, legate de creșterea susceptibilității la alergeni.

Autorii declaraţiei au remarcat că triclosanul a fost deja eliminat în mod voluntar din anumite produse de îngrijire personală de companiile Procter & Gamble și Johnson & Johnson. Cu toate acestea, este încă utilizat în gospodării, clădiri și alte produse.

Declarația este ultima din cadrul dezbaterilor  despre săpunurile, dezinfectanți și alte articole menite să răspundă friii familiilor moderne americane de microbi.

În luna iunie, FDA a ridicat semne de întrebare cu privire la siguranța și eficacitatea gelurilor dezinfectante pentru mâini.  Autoritățile de reglementare au cerut producătorilor să furnizeze date științifice pentru trei ingrediente active incluse în mod obișnuit, etanol sau alcool etilic, alcool izopropilic și clorură de benzalconiu, dar nu au cerut retragerea produselor de pe rafturile magazinelor.


American Cleaning Institute şi Personal Care Products Council au declarat că dovezile științifice arată că produsele lor sunt sigure și eficiente și neagă faptul că acestea pot contribui la rezistența la bacterii. Grupurile comerciale au avertizat că interdicțiile sau restricțiile pot duce la o creștere a infecției și a bolilor.

Alte stiri din Life style

Ultima oră