China va construi primul mare oraş-pădure din lume

13 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
China va construi primul mare oraş-pădure din lume

După decizia președintelui Trump de a scoate SUA din Acordul de la Paris, relatările îngrijorătoare privind în gheţarii din Antarctica şi o posibilă criză a alimentelor, sunt şi câteva știri bune la orizont, relatează independent.co.uk.

Multe dintre ele vin din China. În ultimii ani, ţara e lider la capitolul "viața ecologică", guvernul chinez anunțând că a finalizat construcția celei mai mari ferme plutitoare din lume. Acum, în încercarea de a reduce producția de gaze toxice, țara continuă să fie deschizător de drumuri prin construirea unuia dintre primele "orașe forestiere" din lume.

Proiectat de arhitectul Stefano Boeri, orașul este în prezent în construcție în Liuzhou, provincia Guangxi. Odată încheiată construcţia, noul oraș va găzdui 30.000 de persoane și, datorită abundenței de copaci și plante, va absorbi aproape 10.000 de tone de CO2, 57 de tone de poluanți pe an și va produce aproximativ 900 de tone de oxigen anual.

Orașul va realiza aceste lucruri impresionante datorită unui număr de aproximativ un milion de plante din peste 100 de specii, precum și a 40.000 de copaci, plantaţi în fațade şi pe aproape orice suprafață disponibilă.

Noul oraș forestier Liuzhou se va conecta la cel existent printr-o serie de servicii feroviare rapide și mașini electrice. Va găzdui, de asemenea, o serie de școli și două spitale. Există planuri de a face orașul să devină autonom din punct de vedere energetic, datorită resurselor geotermale și a energiei solare.

"Distribuirea plantelor, nu numai în parcuri și grădini sau de-a lungul străzilor, dar și pe fațadele clădirilor, va permite orașului să contribuie la îmbunătățirea calității aerului (absorbind CO2 și 57 tone pe an de praf fin), va reduce temperatura medie a aerului, va crea bariere de zgomot și va îmbunătăți biodiversitatea speciilor, generând habitat pentru păsări, insecte și animalele mici care locuiesc pe teritoriul oraşului Liuzhou", afirmă arhitectul Boeri, pe site-ul său.

Se speră ca această creaţie uimitoare să fie finalizată până în anul 2020.

Alte stiri din Life style

Ultima oră