Ce s-ar întâmpla dacă toată lumea ar deveni vegetariană

18 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Ce s-ar întâmpla dacă toată lumea ar deveni vegetariană

Ce s-ar întâmpla dacă întreaga lume ar deveni pentru totdeauna vegetariană? Iată câteva dintre efectele pozitive şi negative ale unei astfel de modificări de dietă asupra climei, mediului, sănătăţii şi economiei, conform BBC.

Dacă fiecare locuitor al planetei ar deveni vegetarian până în 2050, la nivel mondial se vor înregistra anual cu 7 milioane de decese mai puţin, iar emisiile produse de hrană vor scădea cu aproximativ 60%, conform lui Marco Springmann, cercetător la Oxford Martin School’s Future of Food programme.Acest lucru va fi posibil datorită renunţării la carnea roşie din hrana oamenilor, animalele rumegătoare producând foarte mult metan, ca urmare a digestiei

Oricum, fermierii din ţările în curs de dezvoltare vor fi cei mai afectaţi. Terenurile aride şi semiaride pot fi folosite doar pentru creşterea animalelor, cum este fâşia Sahel din Africa, aflată lângă deşertul Sahara; grupurile nomade care deţin animale vor fi nevoite să trăiască în aşezări permanente şi să-şi piardă identitatea culturală, dacă nu va mai exista carne    

Reorientarea foştilor păstori din păduri şi habitatele lor native va atenua schimbarea climatică şi va readuce biodiversitatea pierdută cum ar fi ierbivorele mari printre care bivolii, prădători precum lupii şi toate vietăţile care au fost alungate sau ucise pentru siguranţa turmelor.

Şi cei angajaţi în industria cărnii ar trebui să se orienteze către o nouă carieră, în domenii precum agricultura, reîmpădurirea sau producerea bioenergiei. Eşecul în asigurarea unor alternative va duce la şomaj în masă şi revolte sociale, mai ales în comunităţile rurale tradiţionale.

Renunţarea la turmele de animale va avea un impact negativ şi asupra biodiversităţii deoarece păşunatul modelează pământul de secole, iar în acest caz, unii fermieri ar putea fi plătiţi pentru a creşte animale în scop ecologic.

Fără curcani de Crăciun sau fără turme ca dar de nuntă, ceea ce înseamnă că renunţarea la carne va duce la pierderea tradiţiilor. Pentru Ben Phalan de la Universitatea din Cambridge, acesta este şi motivul pentru care eforturile de reducere a consumului de carne s-au diminuat adesea.

Fără carne, s-ar reduce numărul bolilor coronariene, diabetului zaharat, accidentelor vasculare cerebrale și ale unor forme de cancer - și astfel lumea ar economisi 2-3% din produsul intern brut global, bani proveniţi din facturile medicale.

Dar, în acest caz ar trebui să înlocuim carnea cu alte produse la fel de hrănitoare, în special pentru cele două miliarde de subnutriți estimaţi la nivel mondial deoarece produsele de origine animală conțin mai multe substanțe nutritive pe calorie decât cerealele, de exemplu.

 

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră