Câte maşini Dacia circulă pe drumurile din Marea Britanie şi când au început vânzările

16 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Câte maşini Dacia circulă pe drumurile din Marea Britanie şi când au început vânzările

Un site din Marea Britanie -carkeys.co.uk-  dedicat maşinilor reaminteşte că luna aceasta autoturismul Dacia produs în România împlineşte 5 ani "extraordinari" de când se comercializează în Regatul Unit şi prezintă cinci lucruri pe care britanicii nu le ştiu despre acest automobil.

Un brand ieftin, vesel și care merge bine, Dacia a crescut constant de când a fost lansată în Marea Britanie acum cinci ani, cu hatchback-ul Logan, îşi începe articolul site-ul britanic.

Cum pentru cumpărătorii de mașini preţul este din ce în ce mai important, succesul mărcii româneşti nu dă semne de oboseală. Cu toate acestea, brandul nu este la început - are o istorie lungă și prolifică, iar Renault este punctul de pornire.

Iată cinci lucruri despre care nu le ştiţi despre autoturismele Dacia:

Dacia are peste 50 de ani

Este o companie relativ nouă în Marea Britanie, fiind introdusă aici de compania Renault în 2013. Dar Dacia are de fapt peste 50 de ani - a fost înfiinţata în 1966 în România şi este denumita după numele roman al ţării de origine. Regiunea istorică a Daciei acoperea cea mai mare parte a suprafeţei actuale a României.

Prima fabrică a fost construită în 1968, iar prima mașină a companiei, Dacia 1300, a ieșit din linia de producție în august 1969. Maşina s-a bazat în mare parte pe modelul Renault 12, cel mai bine vândut autoturism al companiei franceze pe piața internă.

Când a mai fost vândută Dacia în Marea Britanie

Marca Dacia a fost vândută pentru scurt timp în Marea Britanie între 1983 și 1985, oferind trei vehicule. Originalul Duster, bazat pe un 4x4 românesc "ARO" cu un mecanism de rulare Renault, un pick-up de 1310, care a fost derivat din Renault 12 și Denem. Acesta din urmă a fost o copie completă a Daciei 1310 și a fost cea mai ieftină mașină a Regatului Unit pentru o perioadă scurtă de timp.

Este al cincilea cel mai mare producător de automobile din Europa

În timp ce marca Dacia rămâne un brand relativ mic în Marea Britanie, cu o cotă de piață de aproximativ două procente, este de fapt unul dintre cei mai mari producători de automobile din Europa. Fabrica din Mioveni, la circa 80 de kilometri vest de București, produce peste 350.000 de mașini pe an - cea de-a cincea cea mai mare fabrică de autoturisme din Europa din punct de vedere al volumului.

Cel mai bine vândut model a rămas în producţie de 35 de ani

Dacia 1300 a fost introdusă în timpul războiului rece și de mulți ani a fost singura opţiune reală pe piața automobilelor din România. Ca urmare, peste două milioane au fost produse într-o perioadă incredibilă de 35 de ani, incluzând variante van, pick-up și camper, camionete care nu au fost niciodată produse de Renault.

 

 

Modelele cunoscute ca Dacia 1310 și 1410 au apărut mai târziu, iar ultimele modele au farurile din față ale unui Nissan Primera în încercarea de a da  mașinii un aspect mai modern. Ultimul model, 1410 a fost produs în 2004, dar pick-up-ul a durat încă doi ani și a fost retras în 2006, la 27 de ani după Renault 12 , modelul său de bază.

Există peste 100.000 de maşini Dacia pe drumurile din Marea Britanie

La sfârșitul anului 2017, existau 110. 032 Dacii pe drumurile din Regatul Unit, în comparație cu doar 13 (probabil Dusters, Denems și importuri private) înainte de 2013. Ceea ce face ca marca românească să aibă una dintre cele mai rapide creşteri din Marea Britanie, o creștere continuă ...

Alte stiri din Life style

Ultima oră