Cancerul din talc: O celebră companie, obligată să plătească despăgubiri enorme

24 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Cancerul din talc: O celebră companie, obligată să plătească despăgubiri enorme

Johnson & Johnson a fost obligată să plătească despăgubiri în valoare de  417 milioane de dolari unei femei care spune că a făcut cancer ovarian după utilizarea unor produse cum ar fi talcul pentru copii, relatează BBC.

Decizia juriului din California marchează cea mai mare despăgubire dintr-un șir de procese care susţin că firma nu a avertizat în mod adecvat riscurile de cancer pe care le implică produsele sale pe bază de talc.

O purtătoare de cuvânt a lui Johnson & Johnson a apărat siguranța produselor. Firma intenționează să facă recurs, așa cum a procedat și în cazurile precedente.

"Vom face apel la verdictul de astăzi pentru că ne bazăm pe știință", a declarat Carol Goodrich, purtător de cuvânt al Johnson & Johnson Consumer Inc., într-o declarație. Dovezile legate de orice legătură între utilizarea talcului și cancer nu sunt concludente.

Johnson & Johnson, cu sediul in New Jersey, se confruntă cu mii de reclamaţii ale femeilor care spun că au dezvoltat cancer din cauza utilizării produselor firmei. Compania a pierdut patru din cele cinci procese în fața juriilor din Missouri, care au dus firmei penalități de peste 300 milioane de dolari.

Procesul din California a fost intentat de Eva Echeverria, o femeie de 63 de ani, care a spus că a început să utilizeze pulberea pentru copii când avea 11 ani. Ea a fost diagnosticată cu cancer ovarian acum 10 ani; Diagnosticul este terminal, potrivit avocaților care implicaţi în acest caz.

Procesul a pornit de la premisa că J&J era conștientă de riscul de cancer asociat cu pulberea de talc, dar a ascuns informațiile faţă de public. Verdictul a inclus 70 de milioane dolari daune compensatorii și 347 de milioane  dolari daune punitive.

Este talcul sigur sau nu?

Au existat motive de îngrijorare ani de zile că utilizarea pudrei de talc, în special în zona organelor genitale, poate crește riscul de apariție a cancerului ovarian. Dar dovezile nu sunt concludente. Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului clasifică talcul utilizat pe organele genitale drept "eventual carcinogen" din cauza dovezilor mixte.

De ce există o dezbatere?

Talcul mineral, în forma sa naturală, conține azbest și provoacă cancer, dar talcul fără azbest a fost utilizat în pulberea pentru bebeluși și alte produse cosmetice încă din anii 1970. Dar studiile privind talcul fără azbest dau rezultate contradictorii.

Acesta a fost legat de un risc de cancer în unele studii, dar există îngrijorări cu privire la faptul că cercetarea ar putea fi părtinitoare, deoarece se bazează adesea pe oamenii care spun din amintiri cât de mult talc au folosit cu ani în urmă. Alte studii au susținut că nu există nicio legătură între talc şi contraceptive, cum ar fi diafragmele și prezervativele (care ar fi aproape de ovare) și cancer.

De asemenea, nu pare să existe o "doză-răspuns" pentru talc, spre deosebire de carcinogeni cunoscuți, cum ar fi tutunul, în care cu cât mai mult fumezi, cu atât este mai mare riscul de cancer pulmonar.

Ce ar trebui să facă femeile?

Organizația de caritate Ovacome declară că nu există dovezi definitive și că cel mai grav scenariu este acela că utilizarea talcului crește riscul de cancer cu o treime. Dar chiar dacă talcul creşte uşor riscul, foarte puţine femei care folosesc talc vor face cancer ovarian ".

Alte stiri din Life style

Ultima oră