Biden: conflictul din Orientul Mijlociu nu se va încheia până când nu va exista „o soluție cu două state care este reală”

16 Noi 2023
Biden: conflictul din Orientul Mijlociu nu se va încheia până când nu va exista „o soluție cu două state care este reală”

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că „singurul răspuns” la conflictul dintre Israel și Hamas este „o soluție cu două state care este reală” – și a avertizat Israelul că ocuparea Gazei ar fi o „mare greșeală”, scrie CNN

Biden le-a spus reporterilor în timpul unei conferințe de presă după summitul său cu președintele chinez Xi Jinping la San Francisco că i-a oferit această soluție prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu.

„Le-am spus clar israelienilor și lui Bibi și cabinetului său de război – că cred că singurul răspuns aici este o soluție reală cu două state”, a spus Biden. 

„Trebuie să ajungem la punctul în care există capacitatea de a putea chiar să vorbim fără să ne facem griji dacă nu avem de-a face doar cu Hamas... Nu vă pot spune cât va dura, dar pot să vă spun că nu cred că se va termina până nu va fi o soluție cu două state”, a adăugat președintele. 

Biden a susținut de multă vreme o soluție cu două state la tensiunile de decenii dintre Israel și palestinieni. Biden, în discursul său la Tel Aviv din octombrie, a spus că sprijină o soluție cu două state în căutarea păcii.

„Națiunile de conștiință precum Statele Unite și Israel nu se măsoară doar prin exemplul puterii. Suntem măsurate prin puterea exemplului nostru și de aceea, oricât de greu este, trebuie să continuăm să urmăm pacea. Trebuie să continuăm să urmăm un calea astfel încât Israelul și poporul palestinian să poată trăi atât în ​​siguranță, cât și în demnitate și în pace”, a spus el.

„Pentru mine, asta înseamnă o soluție cu două state”, a adăugat el. „Trebuie să continuăm să lucrăm pentru o mai bună integrare a Israelului cu vecinii săi. Aceste atacuri nu au făcut decât să-mi întărească angajamentul și determinarea și voința mea de a face acest lucru”.

Alte stiri din Life style

Ultima oră