Aţi auzit de matcha? Este ultimul ceai minune

07 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Aţi auzit de matcha? Este ultimul ceai minune

Matcha este ca un ceai verde răcoritor, dar nu chiar la fel. Este vărul lui mai sofisticat, sub formă de pulbere, mai concentrat, fiind cules şi procesat diferit, relatează netdoctor.co.uk. Aceasta se obţine din mici frunze de ceai verde uscate şi făcute pulbere. Se face ceai sau se foloseşte ca aromă la deserturi.

Matcha simplă oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate, precizarea fiind necesară în condiţiile în care există suplimente alimentare care pretind că ar conține matcha sau "extract de ceai verde".

Din motive de siguranță și eficacitate, Agenţia americană pentru Medicamente şi Alimente (FDA) nu evaluează aceste produse. Unele ingrediente din compoziţia lor pot interacționa cu medicamentele pe care le luați.  Chiar mai rău, s-a demonstrat că dozele mari de compuși antioxidanți pot duce la stres pro-oxidativ, care este legat de evoluţia bolilor cronice, în loc de combaterea lor!

Iată 7 beneficii ale matcha:

1. Te menţine treaz
Deoarece macha este mai concentrată decât ceaiul, aceasta conține până la de trei ori mai multă cafeină. Este aproape la fel ca o ceașcă de cafea, deci căutați tipuri care sunt clar etichetate "fără cofeină" dacă aveți de gând să o beți înainte de culcare. Cu toate acestea, Orientările Dietare USDA pentru americani sugerează că sunt necesare 300 - 400 miligrame de cofeină pe zi pentru a încetini declinul cognitiv, pentru a stimula memoria și pentru mai multă energie. Deci, cei care nu sunteţi atât de sensibili, beți mai mult!

2. Stimulează metabolismul...
Câteva mici studii au legat consumul zilnic de aproximativ patru cești de ceai verde cafeinizat, cu o rată de metabolizare mai ridicată. Cercetările sugerează că atât cafeina cât, și compușii antioxidanți numiți catehine vă pot da un mic impuls. Acestea fiind spuse, s-ar putea să nu observați prea multe beneficii dacă vă îndopaţi cu matcha toată ziua, în fiecare zi. În plus, genetica joacă un rol destul de mare în eficienţa matcha asupra ratei metabolice. Singurul mod adevărat şi sigur prin care consumul de ceai verde încearcă să vă stimuleze metabolismul este că vă ajută să vă treziți și să ajungeți la sală!

3. Ajută la scăderea în greutate
Dacă beți în mod regulat sucuri și băuturi dulci, trecerea la matcha neîndulcită vă va ajuta sigur. Aceasta deoarece sursa numărul unu de zahăr adăugat (și, prin urmare, de calorii adăugate) în dietele noastre este băuturile îndulcite cu zahăr, deci alegerea unei alternative fără calorii este întotdeauna cea mai bună. Dar dacă deja savurați apă carbozificată, cafea și ceai neîndulcit și o băutură dietetică ocazională, va trebui să faceți mai mult decât să vă schimbați obiceiurile de hidratare pentru a pierde în greutate.

4. Face bine la glicemie
Atât timp cât savuraţi versiuni neindulcite, matcha este cu siguranţă o alegere inteligentă. Dar fiți atenţi: Matcha apare și în sucuri îndulcite, iaurt , înghețată, sosuri de paste, salate și "tonice" și "elixire". Acestea pot conține cantități mari de zahăr adăugat (printre alte ingrediente cu conținut de grăsimi saturate), ceea ce duce la creşterea zahărului din sânge și accidente ulterioare. Citiți întotdeauna lista ingredientelor și verificați etichetele pentru îndulcitorii înşelători dacă nu sunteți sigur.

5. Reduce riscul de cancer
Componentele antioxidante găsite în matcha și alte plante au atras atenția pentru proprietățile lor anticancerigene, dar băutul de matcha în cantităţi mari nu poate anula efectele unor obiceiuri alimentare mai puțin sănătoase. Adăugarea unei matcha la o dietă alimentată bazată pe legume, fructe, cereale integrale, nuci,verdeţuri va reduce mai eficient riscul de cancer.

6. Reduce riscul de boli cardiace
Cercetările arată că persoanele care beau frecvent ceaiuri neîndulcite de orice fel sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta boli cardiovasculare mai târziu în viață. Ca o alternativă la băuturile dulci, poate contribui, de asemenea, la combaterea altor tipuri de boli cronice, inclusiv a obezității.

7. Are efect anti-îmbătrânire
Pe lângă stimularea metabolismului, catehinele combat radicalii liberi din celule, prevenind afectarea ţesuturilor pielii. Dar, așa cum nici un singur aliment nu poate preveni bolile cronice, nici un singur lucru nu va opri procesul de îmbătrânire pentru totdeauna. Statul la soare în condiții de siguranță este cel mai bun pariu că pielea e protejată.

În loc de concluzii

Alegeți matcha în orice zi a săptămânii. Poate avea beneficii puternice asupra sănătății. Atunci când e folosită corect, poate ajuta la gestionarea greutății și reducerea riscului de bolil cronice. Dar dacă nu vă place gustul, cu siguranță nu este o necesitate. Cafeaua și alte tipuri de ceaiuri pot avea beneficii similare.

Alte stiri din Life style

Ultima oră