Prohodul, printre cele mai populare căutări pe Google în 2019 la nivel naţional

26 Dec 2019
Prohodul, printre cele mai populare căutări pe Google în 2019 la nivel naţional

Prohodul a fost unul dintre cuvintele aflate în topul căutărilor pentru anul 2019. Românii au accesat, cu ajutorul motorului Google, versurile Prohodului mai ales în timpul Săptămânii Patimilor, în perioada 21-27 aprilie 2019, scrie basilica.ro.

Prohodul Domnului se cântă în timpul Deniei din Sfânta şi Marea Vineri şi exprimă durerea pentru răstignirea și moartea Mântuitorului. Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul.

În țara noastră, această slujbă a fost tipărită pentru prima oară la Buzău, în anul 1836.

Textul Prohodului este alcătuit din trei părţi de câte 73, 60, respectiv 43 de strofe şi surprinde diferite imagini ale pogorârii de pe Cruce şi înmormântării Domnului.

Coliva a fost un alt termen pe care românii l-au căutat pe internet în 2019. S-au interesat de reţetă şi cum se prepară acest aliment pentru cinstirea înaintaşilor trecuţi la Domnul.

Coliva aminteşte de o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate alimentele din pieţe cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, ca astfel să-i oblige pe creştini să întrerupă postul şi să consume jertfe aduse idolilor.

Sfântul Teodor Tiron a apărut în vis arhiepiscopului Eudoxie şi i-a poruncit să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere: colivă.

Alte stiri din It

Ultima oră