Noul Califat al Statului Islamic: spaţiul cibernetic

11 Dec 2017 | scris de Istvan Deak
Noul Califat al Statului Islamic: spaţiul cibernetic

Anunţata prăbuşire a autoproclamatului Califat al Statului Islamic nu a diminuat capacitatea grupării militare de a inspira atacuri asupra unor obiective occidentale prin intermediul Internetului, avertizează oficiali americani din domeniul securităţii. Aceştia au prezentat chiar o informare detaliată senatorilor americani, relatează Reuters.

Gruparea sunnită extremistă și-a dezvoltat operațiunile externe în ultimii doi ani și a revendicat sau a avut legătură cu cel puțin 20 de atacuri împotriva obiectivelor occidentale începând din ianuarie, a afirmat Lora Shiao, director de informații în cadrul Centrului Național de Contraterorism, în faţa membrilor unui comitet din Senat.

''Din păcate, noi nu considerăm pierderea de teritorii de către ISIS (Statul Islamic) ca reprezentând o reducere echivalentă a capacității sale de a inspira atacuri'', a declarat ea în fața comisiei.

"Capacitatea Statului Islamic de a ajunge la simpatizanți din întreaga lume prin capabilitățile sale solide din social media este fără precedent, acestea oferind grupării acces la un număr mare de extremiști violenți apăruți în interiorul țării'', a precizat Lora Shiao.

Coaliția condusă de americani, care luptă împotriva Statului Islamic, a estimat recent că mai puțin de 3.000 de combatanți care aparțin grupării militante sunnite mai sunt în Irak și Siria, unde au proclamat un califat în 2014.

Gruparea Statul Islamic a fost izgonită în octombrie din Raqqa, orașul sirian pe care jihadiștii și-l proclamaseră drept ''capitală'', determinându-l pe președintele american Donald Trump să spună că 'se întrevede sfârșitul califatului ISIS.

Totuși, ''eliminarea fizică a califatului nu înseamnă sfârșitul ISIS sau al altor organizații teroriste globale'', a declarat Mark Mitchell, asistent al ministrului Apărării pentru operațiuni speciale.

Pe măsură ce pierde teritorii, ISIS depinde tot mai mult de conexiunile virtuale și continuă să inspire atacuri în stilul ''câinilor vagabonzi'', comise de indivizi vulnerabili, a afirmat Mitchell.

Senatorii i-au audiat pe oficialii din domeniul securității în legătură cu eforturile SUA de a combate recrutarea pe internet de potențiali extremiști.

''Acesta este noul califat — în spațiul cibernetic'', a declarat la rândul său președintele Comisiei senatoriale pentru securitate internă și probleme guvernamentale, Ron Johnson.

Alte stiri din It

Ultima oră