Un internship la Huawei le-a deschis o ușă. Aventura chinezească a opt studenți români

23 Sep 2015 | scris de Marina Constantinoiu
Un internship la Huawei le-a deschis o ușă. Aventura chinezească a opt studenți români

Opt studenți români au avut șansa unui internship la Huawei, unul dintre principalii furnizori globali de soluții în domeniul IT&C, care implementează în România programe educaționale și stagii de internship, precum ”Huawei Telecom Seeds for the Future”.


Programele beneficiază de sprijinul Ministerului Educației și Cercetării Științifice, Ministerului Societății Informaționale și al universităților tehnice din țară.

În ultimii doi ani, ele au devenit din ce în ce mai populare în rândul studenților, căci îmbină utilul cu plăcutul – iar partea cu plăcutul chiar cântărește serios în balanță, după cum a reieșit din discuțiile cu studenții participanți.

”Telecom Seeds for the Future” a însemnat un stagiu de specializare cu o durată de două săptămâni pentru cinci fete și trei băieți. Nici nu știi care este mai îndrăzneț și mai decis în carieră. Știi doar că vor să învețe și să-și facă o cale prin viață.

Te uiți la ei, îi asculți cu cât entuziasm îți spun ce mult a însemnat un anunț la BestJobs despre acest internship sau cât de mult contează târgurile de job-uri care se organizează prin facultățile Politehnicii, și ti-e imposibil să nu te întrebi cât timp o să-i mai vezi prin țară. Deocamdată sunt studenți de anii trei, patru: Mihai, Alexandru, Andrei, Iulia, Ramona, Andreea. Stau în fața lor, precum profesorul la catedră, și acult ce mult înseamnă pentru un om în formare să aibă șansa să cunoască lumea.

Cât au contat cele patru zile de cursuri de telecom pentru a le deschide drumul spre o mai bună înțelegere a sectorului telecomunicațiilor, dar și cum au fost introduși în universul limbajului și al culturii chinezești, în Beijing. ”Am învățat chineza!”, se laudă, entuziasmați. ”Știu să cer apă, să spun că îmi e foame, să cer o bere”, îmi mărturisește Iorga Alexandru, din Onești. El este ”juniorul”. Abia în anul trei. ”Vreți să știți cum se pronunță Coca Cola în chineză?”, mă întreabă Andrei Dinu, absolvent de Ingineria Instalațiilor, la Facultatea de Construcții. Și îmi pronunță, în cor cu ceilalți.

”Știți cum am învățat? Așa cum îi învață pe copii la grădiniță o limbă străină, chiar și cu cântecele”, îmi explică Iulia. N-am intrat în detalii, nu ne-am pus pe cântat, căci se grăbeau, erau vedetele zilei, mai aveau de mers într-un alt loc.

Andreea Munteanu este în anul IV la Inginerie în limbi străine (engleza). Are o genă de jurnalist TV, dar nu i-am spus asta, amărăciunea unei profesii în derivă în România e prea mare pentru a i-o împărtăși. Are steaua ei. I-a rămas sufletul în learning center-ul uriaș, la campusul Huawei de la sediul central din Shenzen, în care viețuiesc circa 20.000 de chinezi.

I-ar plăcea ca românii să învețe de la chiezi, să muncească mai mult, să pună mai multă pasiune în ceea ce fac. Și disciplină. China nu mai este ”țara copy-paste”, cum fusese poreclită acum niște ani.

”Angajamentul Huawei pe piața locală este pentru următorii cinci ani, timp în care compania va continua să investească în tinerele talente IT&C din România și va contribui activ la îmbunătățirea educației din acest domeniu, prin completarea cunoștințelor teoretice, predate în facultățile de profil, cu experiențe practice, obținute într-un mediu de lucru real”, a dat asigurări Vlad Doicaru, Enterprise Director Huawei Romania. 


 

Alte stiri din It

Ultima oră