Decizie în instanţă: Google nu este obligat să cenzureze site-urile web

27 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Decizie în instanţă: Google nu este obligat să cenzureze site-urile web

Google nu este obligat să se asigure că site-urile web nu au un conținut defăimător înainte de afișarea linkuri-urilor în rezultatele căutării, a hotărât cea mai înaltă instanță din Germania, relatează sbs.com.au.

Cazul vine în contextul dezbaterilor despre așa-numitul "drept de a fi uitat" şi a fost deschis de două persoane care au vrut ca Google să împiedice motorul său de căutare să afișeze legături către site-urile în care au fost atacați verbal de alți utilizatori de internet .

Ei doreau ca Google să creeze filtre de căutare pentru ca, în cazul unor noi căutări, pe aceste site-uri să nu mai apară informații despre utilizatorii care au postat comentariile ofensatoare. Ei au cerut şi plata unor daune, susţinând că Google a fost parțial responsabil pentru încălcarea drepturilor lor.

Cu toate acestea, Curtea Federală de Justiție a Germaniei a afirmat că un operator de motoare de căutare nu trebuie să ia măsuri decât dacă este informat despre o încălcare evidentă a drepturilor persoanelor. Cu alte cuvinte, poate să verifice în prealabil conţinutul înainte de afişarea link-urilor dacă acesta nu respectă regulile.

"Instituirea unei obligații generale de a inspecta conținutul ar pune serios sub semnul întrebării modelul de afaceri al motoarelor de căutare, care este aprobat de legiuitori și căutat de societate", a afirmat marți, instanța, într-o declarație.

"Fără ajutorul unor astfel de motoare de căutare ar fi imposibil pentru indivizi să obțină informaţii semnificative de pe internet din cauza volumului mare de date pe care le conține".

În mai 2014, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CEJ) a decis că oamenii ar putea cere motoarelor de căutare, cum ar fi Google și Microsoft Bing, să elimine informațiile inadecvate sau irelevante din rezultatele web care apar în căutarea numelor unor persoane, aşa zisul "drept de a fi uitat ".

De atunci, Google a primit cereri pentru eliminarea a peste 2,4 milioane de site-uri web și a acceptat aproximativ 43% din acestea, conform raportului său de transparență.

Alte stiri din It

Ultima oră