Civic Alert, aplicaţia care te face un cetățean responsabil în trei pași simpli

02 Mai 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Civic Alert, aplicaţia care te face un cetățean responsabil în trei pași simpli

Aplicația Civic Alert a fost lansată în variantă Beta pe 16 noiembrie 2015 și este în dezvoltare și optimizare.
Civic Alert nu are culoare politică și nu este afiliată niciunei instituții publice. Este o inițiativă civică bazată pe tehnologie și crowdsourcing, apărută din dorință de a trăi într-un spațiu mai civilizat.

La cinci luni de la apariţie, Civic Alert are peste 43.000 de utilizatori şi 15.604 de alerte înregistrate, şi a obţinut premiul întâi la Mobile Awards România pentru cea mai bună aplicaţie non-brand.

Clasamentul celor mai des raportate probleme se mentine si in a cincea luna: parcări abuzive, gropi, gunoaie și mașini abandonate, trotuar deteriorat, sau blocaj rutier. 632 dintre ele au fost rezolvate, marea lor majoritate sunt în diverse stadii de evoluție la autorități. (date inregistrate la 17 aprilie).

Adrian Stănescu, fondator Civic Alert: “Cred că tehnologia și toți cei care o folosesc pot îmbunătăți spațiul civic. Adică fiecare dintre noi, doar cu un telefon mobil și cu spirit civic, putem face gesturi simple pentru un oraș mai civilizat. Sunt bucuros să primesc acest premiu în numele echipei Civic Alert. Este o validare a unui proiect care a reușit încet încet să convingă tot mai mulți oameni că gestul lor nu e în zadar.

Cum sesizezi autoritățile despre încălcarea legii antifumat
Dacă vrei să sesizezi autoritătile despre încălcarea legii antifumat, aplicația Civic Alert te scutește de sunat la Poliția locală sau la cea mai apropiată secție de Poliție. Tot ce e necesar este să faci o fotografie, să selectezi categoria “Fumatul în spații interzise” din meniul aplicației și să adaugi o scurtă descriere.

Legea 15/2016 interzice fumatul în spații publice închise, în locurile de joacă pentru copii, la locul de muncă (inclusiv mașină de serviciu) și în mijloacele de transport în comun (inclusiv taxi și stația de autobuz). Holul, liftul și scară blocului sunt asimilabile spațiilor publice închise - nici aici nu se poate fuma. Este, de asemenea, interzis fumatul în unitătile sanitare, de invătămant, sau destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private. Adică și în curtea spitalului, a școlii sau a primăriei.

Urmare unei semnalări, Poliția strânge datele și probele care pot corobora dovedirea faptei și decide sancțiunea și nivelul ei. Datele pot fi mărturii, poze, elemente încriminatoare la față locului (scrumiere, fum de tigară vizibil), dacă patronul localului a făcut demersuri de oprire a infracțiunii sau nu (inclusiv dacă a sunat să reclame la rândul lui faptul, în cazul în care nu a reușit oprirea lui de bunăvoie).

Fumatul în spații interzise se pedepsește cu amendă de la 100 la 500 de lei pentru fumător și de la 5.000 la 15.000 de lei pentru persoanele juridice, pentru care se poate merge până la închiderea unității.

Alte stiri din It

Ultima oră