Aniversarea World Wide Web, cu surpriză de la Google. Câți ani a împlinit (LIVE)

12 Mar 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Aniversarea World Wide Web, cu surpriză de la Google. Câți ani a împlinit (LIVE)

”Vag, dar pasionant”. Așa a reacționat patronul Sir Tim Berners-Lee la propunerea sa intitulată ”Gestionarea informației: o propunere”, pe care i-a prezentat-o la 12 martie 1989.

Cel care avea să devină inventatorul World Wide Web era un inginer IT-ist în vârstă de 33 de ani.

La început, Berners-Lee a imaginat ”o mare bază de date hypertext cu legături între ele”, denumită ”Mesh”, pentru a-și ajuta colegii de la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN - mare laborator de fizică nucleară din Elveția) să transmită informații între mai multe computere.

Propunerea a apărut în urma problemelor de comunicare pe care le întâmpinau echipele de cercetători care foloseau centrul, chiar și folosind poșta electronică.

World Wide Web a fost menit pentru text, pentru găzduirea de documente simple și facilitarea transferului rapid de informații. Deși nouă ne-ar putea fi imposibil să ne imaginăm o lume fără WWW, Facebook sau Instagram, la începuturi, conceptul din spate a fost complet diferit de rețelele sociale care au devenit indispensabile în 2019.

World Wide Web este marți subiectul celui mai nou doodle de la Google, iar gigantul din Mountain View vrea să-ți amintească de aniversarea internetului, așa acum îl știm astăzi.

Deși se celebrează începutul World Wide Web pornind din 12 martie 2019, primul prototip în format exclusiv text a ajuns ”online” câțiva ani mai târziu, în 1991. La momentul respectiv, a fost organizată o demonstrație publică pentru această tehnologie inovatoare.

În 1994, CERN și universitatea M.I.T. din Michigan, Illionois au format Consorțiul World Wide Web. Acesta are ca obiectiv dezvoltarea web-ului, standardizarea protocoalelor folosite online și încurajarea legăturilor dintre site-uri.

Berners-Lee, considerat fondatorul WWW, a devenit directorul acestui consorțiu. M.I.T. coordonează partea americană a consorțiului, în timp ce partea europeană este coordonată de INRIA, centrul de cercetări francez.

În faza inițială de dezvoltare, Berners-Lee și echipa sa de WWWC au dezvoltat cele patru componente fundamentale pentru funcționarea, găzduirea și accesarea paginilor web.

La bază se află protocolul HTTP pe care îl folosim și astăzi într-o formă semnificativ mai sigură – HTTPS. Crearea site-urilor se făcea în limbajul de programare HTML dezvoltat doar în acest scop.

Primul server web și un browser de internet au fost de asemenea dezvoltate de către World Wide Web Consortium.

Web avea să revoluționeze în scurt timp viața așa cum o cunoșteam noi, inaugurând era informației. Azi, circa 2 miliarde de site-uri Web sunt online. Că le utilizați pentru e-mail, pentru a face diverse operațiuni, pentru jocuri sau vizionarea de clipuri video, este foarte posibil să nu mai fiți capabili să vă imaginați viața fără Web, scrie unsimpleclic.com.

A nu se confunda cu Internetul, care evolua din anii 1960, Worl Wide Web este o aplicație online care se bazează pe inovații precum limbajul HTML, ”adresele” URL și protocolul de transfer hypertext sau HTTP. Web a devenit și o comunitate descentralizată, bazată pe principii de universalitate, consens și concepție ascendentă.

Pentru a celebra cei 30 de ani de când Tim Berners-Lee a făcut propunerea, și pentru a da startul unor celebrări în întreaga lume, CERN organizează un eveniment în dimineața zilei de 12 martie, în parteneriat cu World Wide Web Consortium (W3C) și cu World Wide Web Foundation.

Acest  Web@30 anniversary event  este acum LIVE pe site-ul CERN.

 

 

Alte stiri din It

Ultima oră