Incredibilul caz al românului care a sărit din RFG în RDG fiindcă îi era dor de România

29 Iul 2016 | scris de Marina Constantinoiu Istvan Deak
Incredibilul caz al românului care a sărit din RFG în RDG fiindcă îi era dor de România

Este de departe cel mai bizar și neobișnuit caz întâlnit în ”Campania Frontieriștii” dedicată de site-ul nostru celor care au îndrăznit să fugă din comunism în țări occidentale.

Și acest caz a fost inclus în dosarul frontieriștilor români din Republica Democrată Germană (RDG), care încercau să ajungă în Republica Federală Germană (RFG), documentat de serviciile secrete est-germane STASI și consemnatat în arhivele BStU, dosar HA IX Nr.121861 MF.

coperta sursa

Dosarul de la BStU despre cazul bizar de trecere a frontierei...invers! Foto: Istvan Deak, Marina Constantinoiu

Un cetățean român a fost arestat la data 8 august 1981 la punctul de trecere a frontierei Bornhagen-Heiligenstadt, în timp ce sărea gardul de sârmă ghimpată dinspre RFG spre RDG, spre stupefacția grănicerilor de ambele părți ale gardului.

În fața procurorilor din Erfurt, bărbatul, care nu avea acte de identitate asupra sa, a mărturisit că la începutul lui decembrie 1977 a primit în România o viză de ședere pentru șase luni în SUA. După cele șase luni, el a decis să nu se mai întoarcă acasă.

FotorCreatedE

Orașul Erfurt. Imagini: arhiva personală Istvan Deak

După ce a stat aproape trei ani în SUA, Austria și Germania de Vest, “el a realizat că nu se poate adapta la condițiile capitaliste de viață și a decis să se întoarcă în România”.

A luat legătura cu Consulatul României din Koln, însă cei de acolo nu i-au eliberat viza necesară întoarcerii în țară. Conform propriilor declarații, pentru încălcarea repetată a legii imigranților din RFG, el a fost trimis de două ori în fața instanței, ultima dată fiind încarcerat pentru trei luni.

După ispășirea pedepsei, disperat, bărbatul a decis să intre fraudulos în RDG, ca mai apoi să încerce să ajungă în România. El susține că vameșii și grănicerii vest-germani l-au observat în timp ce încerca, în mod repetat, să sară gardul de la graniță, însă nu au intervenit.

Grenze

Zona de graniță

Procurorii au dispus arestarea preventivă pentru trecerea frauduloasă a frontierei și continuarea anchetei pentru reconstituirea profilului respectivului.

mat 5 bizar

Conform protocolului în vigoare la acea vreme, toți românii “frontieriști” reținuți în RDG erau extrădați în România, unde îi așteptau o bătaie cruntă și pedepse de închisoare între 6 luni și 3 ani, pentru trecere frauduloasă a frontierei sau jumătate din pedeapsă pentru tentativă de trecere/tentativă de nereîntoarcere în țară.

 

Cititorilor care doresc să ne contacteze şi să ne ofere informaţii referitoare la tema frontieriştilor le stau la dispoziţie adresele de emailmarina.constantinoiu@gmail.comistvan.deak2014@gmail.com

 

Alte stiri din Frontieriștii

Ultima oră