FRONTIERIŞTII. Mateescu Ioan și alți șapte, arestați de trei ori în Iugoslavia, returnați cu scandal în România

09 Oct 2016 | scris de Marina Constantinoiu Istvan Deak
FRONTIERIŞTII. Mateescu Ioan și alți șapte, arestați de trei ori în Iugoslavia, returnați cu scandal în România

Este unul dintre miile de români care au hotărât că viața în comunism nu este ceea ce își doreau. Așa că a decis să fugă din România comunistă, asemenea altor români cărora li s-a spus, generic, ”frontieriști”. Sunt cei care au plecat ilegal din țară sau au încercat să plece, dar drumul lor spre viața în democrație a fost curmat brusc. Aventurile unora dintre miile de frontierişti români pot fi descoperite printre rânduri, în paginile dosarelor de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Născut la 06.03.1956 în orașul Fălticeni, județul Suceava, Mateescu Ioan și-a propus să fugă din România abia când a ajuns să lucreze la Întreprinderea minieră Orșova, primind domiciliu de flotant în Plavișevița, județul Mehedinți.

Plavisevita.8

Legal nu i s-a aprobat
A încercat să plece legal în 1973, însă nu i s-a aprobat solicitarea. Căci, nu-i aşa, în Republica Socialistă România, „Raiul comunist”, nu existau motive să îţi doreşti să pleci „afară”. Căci dacă existau, atunci erai un trădător, un element refractar, cu tendinţe evazioniste. Aşa te considera Securitatea. Care avea grijă de graniţele ţării. Dar nu cum ar fi normal, să nu fie atacate din afara lor, ci să nu fie trecute ilegal de cetăţenii României, ţinuţi „în ţarc” de regimul comunist.

dosar 1975

La 5 august 1975, în drum spre locul de muncă, Mateescu s-a oprit în comuna Brejec (Plavişeviţa). “Am urcat pe munte și am stat ascuns în pădure toată ziua. După-amiază, pe la ora 18.30, am văzut că cobora pe Dunăre șalupa grănicerească, care a acostat la Brejec. Din locul unde stăteam ascuns am luat-o peste dealuri până am ajuns la un drum care cobora la sălașurile localnicilor până la Dunăre. Am coborât pe drum, m-am culcat și am dormit de la ora 10 la ora 01.30-02:00 noaptea. Când am văzut că a plecat militarul, am coborât la Dunăre, am umflat colacul și in jurul orei 03.30, în dimineata zilei de 6 august, am trecut Dunărea”, notează Mateescu în propria-i declarație dată în octombrie 1975, păstrată în arhiva CNSAS.

mateescu declaratie

Declaraţia lui Mateescu, păstrată în dosarul de la CNSAS.

Actele au rămas în Dunăre
Când a ajuns pe malul sârbesc se luminase deja. Bagajele i s-au scufundat în Dunăre. A pornit desculț până la Golubinje, de unde un localnic l-a dus cu mașina până la Doni Milanovac, unde îl aștepta deja poliția iugoslavă.

D. Milanovac

În drum spre Donji Milanovac, în Serbia. Foto: Marina Constantinoiu

A fost condamnat la 15 zile de închisoare și transferat la închisoarea din Negotin. Celula în care a stat era plină de români. Petrache Petru, 38 de ani, cascador din București, și Chivulescu Teodor, 28 de ani, ospătar din București, trecuseră Dunărea înot în noaptea de 4-5 august. Au fost arestați de milițienii iugoslavi la ieșirea din apă în Kladovo.

Îinchisoare Negotin

Închisoarea de la Negotin, Serbia. Foto: Bogdan Constantinoiu

În lagăr, la Padinska Skela
După doar 15 zile, românii au fost transferați la Padinska Skela. La 26 august, un grup de opt români a primit permisiunea de a părăsi lagărul de refugiați. “Împreună cu Petrache Petru, Chivulescu Teodor, Timboi Aurel, Balu Grigore, Balu Elefterie, Lascu și Ciui Matei am primit o hârtie cu care puteam să stam 5 zile în Belgrad fără să se lege nimeni de noi. Am mers împreună până la Belgrad, unde ne-am despărțit. Eu am rămas singur și am luat autostopul până la Maribor”, relatează Mateescu.

Maribor

Maribor, Slovenia. Foto: Marina Constantinoiu

A fost arestat în Maribor, unde a ispășit pedeapsa de 12 zile de închisoare. În celulă i-a găsit deja pe Ciui, Chivulescu și Petrache. Au fost returnați la Padinska Skela la data de 7 septembrie, unde erau și alți români, printre ei fiind și Marcovici Slatibar și Cioci Tomuz din comuna Socol, care au trecut Nera, Carol din Deta, Toni din Chișinău Criș și Marincov din Sînnicolaul Mare. Ultimul petrecuse 28 de zile în închisoarea din același lagăr, alături de deținuții iugoslavi, fiindcă avea 19 ani și stagiul militar nesatisfăcut. Chirulescu a plecat spre Austria prin sectorul Sentineli, Petrache spre Italia prin sectorul Sejana și Tolmin, în timp ce Lascu Silviu a fost preluat de un prieten în Austria și a ajuns cu mașina acestuia în Republica Federală Germană (RFG).

Revolta
Văzând că alții pleacă și ei rămân în lagăr, câțiva dintre români și-au pierdut răbdarea. “Întrucât stăteam de aproape o lună de zile și nu se rezolva nimic, am început să batem cu picioarele în ușă, iar când a venit directorul, Balu Grigore i-a spus în sârbă să facă ceva cu noi, ori să ne ducă la ambasada română să ne întoarcem acasă, ori să ne dea drumul mai departe, pentru că stăteam de două luni pe teritoriul iugoslav și familiile nu știau nimic de noi. Frații Balu au început să plângă, spunând că au un frate cu care au trecut frontiera și nu l-au mai găsit, nu știu nimic de el, s-o fi înecat sau l-o fi prins autoritățile române”. Conform arhivei Securitatii, Balu Constantin a ajuns în Austria.

Padinska Skela

Padinska Skela, Serbia. Foto: Marina Constantinoiu

După o săptămână, la data de 7.10.1975, grupul de români format din Timboiu Aurel, Balu Grigore, Balu Elefterie, Ciui Matei, Coconeciu Ion, Sens Eveline, Căpraru Șerban și Mateescu Ioan a fost scos în cătușe din Padinska Skela și urcat într-o dubă a poliției. “Dacă nu am fi făcut scandal, directorul ne-a spus că nu ne-ar fi dat înapoi, ci ne-ar fi rezolvat situația, cum de altfel le-a rezolvat-o și celorlalți”.

Înapoi
Cei opt au fost predați autorităților române la Punctul de Trecere a Frontierei Stamora Moravița. Mateescu susține că la vamă, el și Ciui au avut parte de un tratament preferențial. “La punctul vamal iugoslav, mie și lui Ciui ne-au luat cătușele de la mâini și ne-au oprit la vamă, iar pe ceilalți șase i-au predat legați la mâini cu cătușe. Polițistul ne-a spus că noi suntem liberi să plecăm, fie în Iugoslavia, fie în România. Noi ne-am gândit că ar fi bine să venim în România și am plecat pe șosea spre vama românească”, sustine Mateescu. Cei doi au fost arestati pe loc de autoritățile române și condamnați pentru trecere frauduloasă a frontierei.

Cititorilor care doresc să ne contacteze şi să ne ofere informaţii referitoare la tema frontieriştilor le stau la dispoziţie adresele de email:  marina.constantinoiu@gmail.comistvan.deak2014@gmail.com

Alte stiri din Frontieriștii

Ultima oră