A doua decizie în favoarea frontieriștilor, în justiția din Cehia. De data asta este vorba despre compensații

01 Feb 2019 | scris de Marina Constantinoiu Istvan Deak
A doua decizie în favoarea frontieriștilor, în justiția din Cehia. De data asta este vorba despre compensații

Ministerul Justiției din Republica Cehă a decis pentru prima oară acordarea de compensații financiare unui fost frontierist din Republica Democrată Germană (RDG), pentru rănile provocate de grănicerii cehoslovaci, cu ocazia tentativei sale de trecere ilegală a frontierei.

Într-o decizie dată publicității la 28 ianuarie de Ministerul Justiției din Republica Cehă se arată că fostul frontierist est-german, grav rănit în 1982 de grănicerii cehoslovaci, în tentiva sa de a trece de Cortina de Fier, a fost indemnizat.

În încercarea de a trece de cortina de fier, S.F., în vârstă atunci de 27 de ani, a fost împușcat în piciorul drept de patrula de lângă Volary din Sudul Boemiei.

După ce a fost reținut pentru șase zile, acesta a fost returnat în Germania de Est. 

S.F. a fost reabilitat în iunie 2018 de autoritățile cehe.

Este pentru prima dată când autoritățile din Cehia acordă o compensație financiară unui german pentru prejudicii care au avut loc pe granița comună.

În mai 2018, tribunalul din oraşul České Budějovice (Bohemia de Sud), din Republica Cehă, a făcut publică o decizie deosebit de importantă, prima de acest gen, cu privire la un fost frontierist din Germania de Est, arestat în 1976 pentru încercarea de trecere a graniţei dintre Cehoslovacia şi Austria, se arată într-un comunicat al Platformei Europene pentru Memorie şi Conştiinţă.

Frontieristul est-german Dieter Kolbe a intrat în Cehoslovacia în 1976, fiind reţinut într-un tren de o patrulă de frontieră lângă Lacul Lipno. Dieter Kolbe are în prezent 79 de ani.

Kolbe a fost interogat de serviciile de securitate cehoslovace, ţinut în arest pentru 12 zile şi predat Republicii Democrate Germane (RDG) din care provenea, care l-a condamnat la 2 ani de închisoare pentru tentativa de părăsire a statului.

Decizia din 11 mai 2018 a instanţei, care are la bază Doc.119/1990 privind reabilitările judecătoreşti, confirmă restricţiile ilegale asupra libertăţilor individuale şi afirmă faptul că arestul lui Dieter Kolbe a fost efectuat împotriva principiilor unui stat democratic şi legal.

Kolbe nu a dorit să fie despăgubit în bani, ci doar reabilitat.

În noiembrie 2017, Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene s-a implicat în reabilitarea şi despăgubirea frontieriştilor arestaţi în Cehoslovacia până în 1989. (mai multe detalii în limba engleză aici: https://www.memoryandconscience.eu/2017/11/06/call-on-former-east-german-refugees-arrested-in-czechoslovakia-until-1989-to-apply-for-rehabilitation-and-compensation/). Aceste activităţi fac parte din proiectul „Platform’s JUSTICE 2.0”.

Proiectul „Justiţie 2.0” al Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene, înfiinţate în 2011 la Praga, a identificat uciderea civililor care fugeau în Vest în timpul comunismului drept CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂŢII.

Platforma a depus plângeri penale în Germania şi Polonia, în cazul uciderii unor cetăţeni germani şi polonezi la graniţele fostei Cehoslovacii.

Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene, al cărei membru este Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, s-a implicat în reabilitarea şi compensarea refugiaţilor arestaţi în Cehoslovacia până în 1989.

Până în prezent, 15 persoane au fost reabilitate și multe altele sunt pe cale de a beneficia de această cale legală.

”Este o altă reușită pentru susținerea drepturilor victimelor comunismului. Asta ne arată că procesul reconcilierii cu trecutul comunist nu este încă încheiat. Alte cazuri de reabilitare similare ne vor învăța o altă lecție a unei părți negre din istorie cu scopul de a evita astfel de greșeli în viitor”, a afirmat Peter Rendek, director al Platformei.

Apelurile lansate în cadrul campaniei de presă ”Frontieriștii”, de la site-ul miscareaderezistenta.ro, încă de la debutul acesteia, în martie 2016, își găsesc ecou la început de 2019, o instituție publică făcând, la rândul său, apel la strângerea de informații relevante referitoare la fenomenul frontierist din timpul perioadei comuniste.

IICCMER face apel public în această perioadă pentru strângerea de informații relevante privind încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale în cazul tentativelor de trecere a frontierei în perioada 1947-1989, mai ales la granița României cu fosta Iugoslavie, pe Dunăre, dar nu numai.

Site-ul miscareaderezistenta.ro a publicat, și continuă să publice, zeci de articole despre fenomenul frontierist din România comunistă, fenomen care a marcat perioada 1948-1989 și destinele a sute de mii de români, dar și cetățeni ai altor state comuniste care și-au încercat norocul la granițele țării noastre.

Am prezentat, la miscareaderezistenta.ro, cazuri și documente în premieră națională: crime, dispariții, abuzuri la frontierele României comuniste, dar și cazuri de tentativă de trecere sau trecere ilegală, încercând să punem la locul lor piesele unui puzzle care așteaptă de 30 de ani să fie rezolvat.

 

Alte stiri din Frontieriștii

Ultima oră