Tudor Aaron Istodor:  “Cred ca e bine sa faci roluri cat mai diferite, si ca personaje si ca stil de joc.”

25 Ian 2017 | scris de Sebastian S. Eduard
Tudor Aaron Istodor:  “Cred ca e bine sa faci roluri cat mai diferite, si ca personaje si ca stil de joc.”

Tudor Istodor face multe. Şi în teatru, şi în film. În preajma premierei filmului Fixeur (regia – Adrian Sitaru) ne-a răspuns la câteva întrebări...
Pelicula, cu un scenariu semnat de Claudia și Adrian Silișteanu, spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franța îi dă acestuia ocazia să își dovedească competențele. Totuși, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverșunarea cu care înțelege să facă această meserie este îndoielnică.
Fixeur are premniera în acest week-end în cinematografe...


In Fixeur ati ajuns pur si simplu in urma unui casting? Sau ati fost selectat/solicitat de regizorul Adrian Sitaru?
Am fost chemat la casting, am dat o proba, dupa care cateva luni nu am primit nici o veste. Mi-a placut foarte mult scenariul cand l-am citit si mi-am dorit foarte mult sa joc acest rol. Ei, si cand imi pierdusem orice speranta si imi luasem deja gandul, am primit un telefon, am fost chemat sa mai dau o proba, si asa am fost selectat. Deci in urma unui casting, fara doar si poate.


Care a fost reactia dvs la prima vedere a subiectului?
Mi-a placut foarte mult scenariul. E un subiect delicat si cred ca a fost tratat cu foarte multa subtilitate. Filmul, pe langa faptul ca vorbeste despre prostitutie, despre jurnalism, vorbeste si despre abuz, despre diferitele forme de abuz, despre cat de departe suntem dispusi sa mergem pentru a ne atinge scopurile. Personajul pe care il interpretez are 30 de ani, o varsta incerta, o varsta de tranzitie, si cred ca l-am inteles foarte bine din multe puncte de vedere


In Fixeur jucati rolul unui jurnalist. V-a atras (sau credeti ca v-ar putea atrage) vreodata aceasta meserie? 
Nu m-a atras meseria de jurnalist. M-a atras meseria de actor, pentru ca pot avea toate meseriile din lume, in functie de ce rol joc :) Dar evident, m-am documentat pentru acest rol, si am avut sansa de a-l avea pe Adrian Silisteanu, operatorul si scenaristul filmului, langa mine tot timpul, povestea filmului fiind inspirata din fapte reale, respectiv ce traise el cand lucrase ca fixeur.


Subiectul filmului poate fi caracterizat drept universal? Chiar daca actiunea se intampla in Romania?
Absolut. Si cea mai buna dovada este sesiunea de q&a pe care am avut-o in Japonia, unde am fost cu filmul la festivalul de la Tokio. Au fost niste intrebari foarte bune, unele neasteptat de bune, ceea ce insemna ca oamenii au inteles si au simtit filmul, si pe unii i-a atins, pe altii i-a pus pe ganduri, dar toata lumea a empatizat cu problemele din film si cred ca asta e minunat.

Citeste si: 

Care sunt nominalizarile la Oscar? Printre ele, o productie filmata in Romania

ADA SOLOMON, primul producător român în cursa pentru premiul OSCAR

Pentru ca v-am vazut recent in Lear (si trebuie sa va felicit), la TNB, nu pot sa nu va intreb. Un articol din presa va caracteriza drept „baiatul bun” (culmea, debutul in film e dat de un serial – Baieti buni). V-a amuzat sa faceti un „baiat rau” in piesa lui Shakespeare?
Lucrul la Lear a insemnat foarte mult pentru mine, pentru ca m-a scos dintr-o zona de confort personala. Cred ca e bine sa faci roluri cat mai diferite, si ca personaje si ca stil de joc, iar regizorul a stiut sa lucreze cu noi atat la psihilogia personajului cat si la o forma, dar nu o forma in sine, ci o forma asumata, chiar si atunci cand este in expresie, si mult in expresie. Si da, baiatul rau e baiat bun, si trebuie sa para cel mai bun baiat,  pentru ca daca ar fi evident ca e baiat rau, cine l-ar mai crede, si cum si-ar duce planul la bun sfarsit ? :)


Ce inseamna pt dvs selectarea in programul Shooting Stars?
E in primul rand o bucurie foarte mare ca am fost selectat printre cei 10 actori din toata Europa. E o sansa da a fi vazut, de a avea vizibilitate internationala. Sunt cateva zile de intalniri cu agenti, directori de casting, regizori, actori, oameni importanti din industrie, deci poate fii o sansa pentru mine. Dar, vom trai si vom vedea ce se va intampla. Pana atunci, eu ma bucur !:)


Ce va aduce 2017. Unde va mai putem vedea, in teatru sau film...
In primul rand in Fixeur, si sper ca oamenii sa vina sa vada acest film, pentru ca este un film uman, un film care spune povestea unui om care crede ca le stie pe toate, si la un moment dat i se intampla ceva care il face sa se gandeasca mai bine la toate convingerile lui. Si cred ca in asta ne ragasim cu totii la un moment dat in viata. In teatru joc la Teatrul Evreiesc, la Godot, la Teatrul Mic, Teatrul de Arta, la Metropolis, si la final de martie voi avea o noua premiera la Metropolis, o piesa scrisa si regizata de Mimi Branescu, o piesa absolut minunata.


V-am vazut acum ceva vreme (cred ca multa vreme) la TES, in Parcheaza masina la Harvard, alaturi de mama dvs. Este posibila revenire pe scena sau in film alaturi de ea?
Sigur ca da. E o bucurie sa joc cu mama. O admir mult ca actor si e un partener foarte bun. Deci da.


Anticipez partial raspunsul. Jucati cu Fanny Ardant intr-un film care a avut premiera recent...
Nu joc alaturi de ea, joc in regia ei. E vorba de „Divanul lui Stalin”, al treilea ei film. Filmul spune povestea lui Stalin, interpretat de Gerard Depardieu, care vine la un castel pentru a se relaxa, iar eu interpretez un capitan pasionat de filme, care ii pune lui Stalin filme in fiecare seara. Fanny Ardant m-a distribuit in toate cele trei filme regizate de ea, si asta sincer, ma onoreaza enorm. Are o energie formidabila si o transmite tuturor pe platoul de filmare.


Ce va doriti pentru 2017?
Ce mi-e scris ! La propriu si la figurat :)


 

Alte stiri din Film

Ultima oră