Cum s-a născut McDonalds. „Fondatorul”, un film despre reţeta de preparare a brandului perfect (VIDEO)

28 Ian 2018 | scris de Sebastian S. Eduard
Cum s-a născut McDonalds. „Fondatorul”, un film despre reţeta de preparare a brandului perfect (VIDEO)

„FONDATORUL” este o dramă despre povestea adevărată a nonconformistului antreprenor american Ray Kroc – un agent de vânzări din Illinois care a transformat McDonald’s-ul dintr-un mic stand cu hamburgeri într-un imperiu global cu peste 35,000 de locaţii în jurul lumii.

Filmul „The Founder / Fondatorul” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 27 ianuarie 2017.

Cum s-a născut filmul?
Pentru producătorul Don Handfield, filmul „Fondatorul” a început cu o melodie. În anul 2004, când asculta indiferent „Boom, Like That” – un single de pe proaspăt lansatul album solo al lui Mark Knopfler de la formaţia Dire Straits, producătorul, care este partener cu actorul şi producătorul Jeremy Renner la The Combine, compania lor de producţie din Los Angeles – a fost intrigat instantaneu. Versurile cântecului – reflecţii ale lui Knopfler după ce a citit autobiografia lui Ray Kroc – detaliază cum comis-voiajorul din Illinois i-a vizitat prima dată pe fraţii McDonald în San Bernardino, propunându-le ideea de a-şi franciza restaurantul.

Având acest concept de film în minte, Handfield şi partenerul său Jeremy Renner l-au cooptat în proiect pe veteranul producător Aaron Ryder, co-preşedinte al departamentului de producţie de la FilmNation Entertainment, care a fost cucerit pe loc de idee. „Este exact tipul de filme pe care îl facem noi”, spune Ryder despre compania de producţie şi distribuţie cu sediul în New York. „Este un film despre America şi capitalism. Despre urmărirea unui ţel şi erodarea integrităţii, precum şi despre hotârărea de a reuşi. Este o poveste care simbolizează visul American: că poţi avea succes în ciuda tuturor obstacolelor, doar prin forţa pură a voinţei.”

Povestea adevărată a lui Ray Kroc
Suntem în anul 1954. Marilyn Monroe tocmai s-a căsătorit cu Joe DiMaggio; Elvis Presley înregistrează „That’s All Right” şi „Blue Moon of Kentucky” pentru Sun Studio din Memphis; producătorul de film Walt Disney e pe punctul de a finaliza construcţia legendarului parc de distracţii care îi poartă numele, aflat în Anaheim, California; iar tineri cumpărători de case pornesc spre comunitatea planificată din Levittown.

În vreme ce ţara trece printr-un boom post-război, în Illinois, omul de afaceri Ray Kroc încearcă să-şi câştige existenţa drept comis-voiajor pentru firma Prince Castle Sales, al cărei produs principal este Multimixerul, o maşină de preparat milkshake-uri din popularele restaurante drive-in de care s-au bucurat americanii în perioada de după război.

Când Ray aude că unul dintre aceste restaurante, localizat departe în vest, în San Bernardino, California, a comandat 6 astfel de Multimixere, devine brusc interesat. Ce restaurant ar avea nevoie să prepare 30 de milkshake-uri în acelaşi timp? Astfel că porneşte spre California, unde îi cunoaşte pe Mac şi Dick McDonald, care conduceau o afacere de succes – un stand de burgeri care le purta numele. Sistemul lor a eficientizat prepararea produselor din meniul limitat de burgeri, cartofi prăjiţi, shake-uri şi sucuri, într-o perioadă foarte dinamică, de după război, în care oamenii erau presaţi de timp şi cereau viteză.

Impresionat de sistemul rapid de preparare a mâncării de la standul cu hamburgeri din San Bernardino, dar şi de mulţimea pe care o atrăgea, Kroc a întrezărit imediat un imens potenţial de francizare. Treptat, el găseşte modalitatea de a ajunge într-o poziţie în care să poată obţine compania de la fraţii McDonald, creând un imperiu de miliarde de dolari. Şi aşa se naşte imperiul McDonald’s.

Sinopsis
Filmul „Fondatorul” urmăreşte despre povestea adevărată a lui Ray Kroc (Michael Keaton), un agent de vânzări din Illinois, şi cum i-a cunoscut el pe Mac şi Dick McDonald (Nick Offerman şi John Carroll Lynch), care conduceau o afacere cu burgeri în California de Sud a anilor ’50. Impresionat de sistemul rapid de preparare a mâncării de la standul cu hamburgeri din San Bernardino, dar şi de mulţimea pe care o atrăgea, Kroc a întrezărit imediat un imens potenţial de francizare. El a găsit o modalitate de a ajunge într-o poziţie în care să poată obţine compania de la fraţii McDonald, creând un imperiu de miliarde de dolari. Şi aşa s-a născut McDonald’s.

Alte stiri din Film

Ultima oră